Повишаването на цените на зехтина е довело до повишаване на цените на характерните ястия в Италия и Испания, въпреки цялостното намаляване на инфлацията, съобщи тази седмица агенция Блумбърг.

Свързани новини

28.10.2023 07:07

Характерните ястия в държави от ЕС стават все по-скъпи: Bloomberg

Видян 9425 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Повишаването на цените на зехтина е довело до повишаване на цените на характерните ястия в Италия и Испания, въпреки цялостното намаляване на инфлацията, съобщи тази седмица агенция Блумбърг.

Според месечните индекси за пица и паеля, които показват колко харчат италианските и испанските домакинства за приготвянето на тези ястия, разходите за съставки за пица "Маргарита" са се увеличили с 8,2 % на годишна база през септември, докато разходите за приготвяне на паеля са скочили с 20,6 % спрямо година по-рано.

Макар че общата инфлация и в двете страни е доста под тези нива - 5,6 % в Италия и 3,3 % в Испания, цената на ключова съставка се увеличава. В Италия зехтинът е поскъпнал с 43% през миналия месец спрямо година по-рано, а в Испания цената му е скочила още повече - с 67% на годишна база, въпреки че страната е най-големият производител и износител на този основен продукт в света.


Миналия месец световните цени на маслиновото масло достигнаха рекордно високи стойности, като надхвърлиха 8900 долара за тон и се удвоиха спрямо миналата година поради изключително сухото време в Средиземноморието, където се произвеждат две трети от световното производство на маслиново масло.

Сушата вреди на реколтата, както и води до разпространение на вредители и болести. В доклада си от септември Министерството на земеделието на САЩ (USDA) ревизира прогнозата си за световното производство на зехтин през 2022-23 г. до 2,5 млн. тона, което е с една четвърт по-малко както от предходната година, така и от петгодишната средна стойност.

Миналата седмица Европейската комисия също предупреди, че цените на маслиновото масло вероятно ще останат високи за още един сезон.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.10.2023 20:35

    Да им ги увеличават. Да не ядат толкова европейците защото аман от дебелаци! Бившите ми съученици, ученици и студенти са замязали на лоени топки.Пфу, не мога да ги разпозная.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

риби