„Заради грешно проектиранe завършването на магистрала Хемус през 2024 г., както се обещаваше, е химера”, заяви на брифинг зам-министърът на регионалното развитие и благоустройството Тодор Анастасов, пише Дневник. Той допълни, че няма как да се прогнозира кога ще бъде готов аутобанът, при положение че от 9 участъка по три се работи, за още толкова има изготвени Подробни устройствени планове (ПУП), а за 3 още нищо не е подготвено като документи.


Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова уточни, че над 5 г. отнема само изработването на ПУП, а след това има още няколко времеемки процедури - промяна на статута на земята, отчуждителни процедури, изготвяне на инвестиционен проект и получаване на разрешение за строеж.


Анастасов допълни, че става дума за грешно планиране. "Ако проектирането на всички участъци на магистралата е било започнато едновременно, сега е можело всички те да са с еднакъв напредък, с получени разрешителни за строеж", каза още зам.-министърът.


По повод обвиненията, че служебното правителство спира строежи по Хемус, Комитова посочи, че не е издавала подобни нареждания и няма да издава. Работата можело да бъде спряна само от фирмите подизпълнители с аргумент, че нямат пари. Министърът подчерта, че те са си получили парите, много повече от нужното, явно визирайки Автомагистрали и подизпълнителите й. При 70% аванс е свършена 4% от работата.