Христо Ковачки

Свързани новини

22.04.2024 16:02

Христо Ковачки: Доставката на свежо ядрено гориво от Уестингхаус е огромен стратегически успех за България

Видян 972 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от компанията „Уестингхаус” на площадката на АЕЦ „Козлодуй” е огромен стратегически успех за България. Това настина е ключов етап от дългогодишното развитие на двустранното сътрудничество между България и САЩ и позволява реалната диверсификация на нашата енергетика и постигането на пълна независимост на функционирането на АЕЦ „Козлодуй”.

 Специални поздравления заслужава политиката на „Уестингхаус” насочена към стратегическо партньорство с местни основни доставчици. Компанията сключи меморандуми за сътрудничество с десетки български фирми за съвместно участие при изграждането на новите ядрени мощности в Козлодуй. Очаква се при реализацията на този мащабен проект да бъдат ангажирани хиляди български инженери, строители, работници и технически специалисти, а това означава само едно – повече енергия произведена в България, повече нови технологии и повече работни места в икономиката ни и повече просперитет за хиляди български семейства.
 Ползотворното сътрудничество между „Уестингхаус” и българските й партньори е от решаващо значение за постигането на по-устойчиво и сигурно бъдеще за цялата ни енергетика.

 Доставка на свежо ядрено гориво от „Уестингхаус” надхвърля чисто икономическите аспекти и има важно стратегическо значение за България и в геополитически план. Тя се случва на фона на ескалиращата агресия на Русия в  Украйна, която раздели светът за пореден път. Продължаващата силна подкрепа на САЩ и ЕС за каузата и борбата на украинския народ показва значението на тази война, не само за украинците, но и за всички страни и общества в света, избрали свободата и демокрация пред диктатурата и авторитаризма.


Решението на Камарата на представителите на САЩ за мощна помощ за Украйна е важно решение в ключов момент. В тези геополитически условия на сблъсък и практическото издигане на нова „Желязна завеса”, постигането на пълна независимост и диверсификацията на доставките за българската ядрена енергетика е важна стъпка, гарантираща евроатлантическия път на развитие на  България", коментира Христо Ковачки във ФБ.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец