В ЕС са открити 1453 случая на морбили, като освен в Румъния, няколкостотин болни има и в Австрия, Франция и Германия, добави д-р Кунчев.

Свързани новини

22.12.2023 13:42

Има риск от разпространение на морбили в България

Видян 522 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Има риск от разпространение на морбили в България заради непълен обхват с ваксината, каза пред журналисти в Министерството на здравеопазването главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, предаде БНР.

По думите му ваксиналното покритие в страната ни с първа доза срещу морбили, паротит и рубеола е 91,2%, а с втора доза – 87,2%, което е по-ниско от желаните 95%.

Припомняме ви, че на 5 декември тази година Румъния обяви национална епидемия от морбили, като сега там има около 2500 случая на заболели от морбили, а едно дете е починало.

"Покритието срещу морбили в Румъния е ниско за първа доза, а за втора доза е още по-ниско и няма начин да не възникне епидемия", разясни ситуацията в северната ни съседка д-р Кунчев.

В ЕС са открити 1453 случая на морбили, като освен в Румъния, няколкостотин болни има и в Австрия, Франция и Германия, добави д-р Кунчев.

"Има откъде да дойде морбили и в България, особено заради предстоящите пътувания в почивните дни", допълни той.

Морбили е най-заразното от всички заболявания и рискът някой неиумнизиран да се разболее е 96 на сто, сподели експертът.

"Последиците от морбили са сериозни и заболяването буквано изтрива имунната памет", добави той.

По думите му дори година след боледуване от морбили децата не са имунокомпетентни към какъвто и да било вирус и са много податливи към заразяване.

Той припомни, че в България преди години е имало епидемия от морбили – заразените са били 22 хиляди, а 22-ма са починали.

Доктор Кунчев обяви още, че данните за разпространение на грип показват, че заболеваемостта ще се повишава.

"Следващите две седмици се очаква срив, който се случва всяка година, тъй като по време на празнични дни хората не ходят на лекар. Наясно сме с този феномен, знаем, че трябва да изтече една работна седмица, което означава, че в първата десетдневка на януари ще има коректни данни, каза още той. И сега се установява по-често вируса на ковид, отколкото на грип, но натиск върху здравната система няма, лечение е осигурено за всички нуждаещи се", увери той.

Според него след ковид пандемията има "отрезвяване" и връщане към здравия разум, което започва да се отразява дори на изпълнението на имунизационния календар, каза още той и посочи, че започва възстановяване на доверието към ваксините.

"Дали сме възможност на хората да се ваксинират срещу грип дори и през януари, тъй като целта ни е да подготвим организма срещу очакваните епидемични щамове", посочи още доц. Кунчев.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец