Индия купува повече американски петрол

Свързани новини

30.03.2024 08:03

Индия купува повече американски петрол на фона на санкциите срещу Русия

Видян 6047 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индийските петролни рафинерии са на път да купят най-много американски суров петрол от почти една година, тъй като по-строгото прилагане на западните санкции забавя руските доставки за третия по големина вносител на петрол в света, съобщи Ройтерс.


Около 7,6 млн. барела петрол се насочват към Индия с три големи танкера за превоз на суров петрол и три танкера Suezmax, посочва изданието, като се позовава на данни за проследяване на кораби от Kpler. Това е най-големият обем от повече от година насам.


Корабите са наети от най-голямата частна рафинерия в Индия, Reliance Industries, холандския търговец Vitol и норвежката Equinor и др. и се очаква да пристигнат в страната през следващия месец, според данни на финансовата компания LSEG.


Повечето от закупения през този месец американски суров петрол е West Texas Intermediate Midland и според търговците доставната му цена е по-скъпа от тази на петрола от Русия или Близкия изток. Руският петрол Sokol, който е сравним с WTI Midland, е най-засегнат от прекъсванията.


Индия и Китай се превърнаха в основни купувачи на руски суров петрол, след като Москва пренасочи товарите си от Европа на изток вследствие на санкциите срещу Украйна. От април 2022 г. насам вносът на руски петрол в Индия се е увеличил над десет пъти, като е нараснал значително, след като Г-7 наложи ограничение от 60 долара за барел на морския руски суров петрол. Миналата година Русия стана най-големият доставчик на суров петрол за Индия, измествайки Ирак, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.


Съобщава се обаче, че последните доставки за Индия са били възпрепятствани от проблеми с плащанията и цените, породени от западните санкции. През декември Министерството на финансите на САЩ се ангажира да засили прилагането на ценовия таван върху износа на руски суров петрол в опит да отстрани пропуските.
САЩ и техните съюзници са включили в черния списък редица посредници и отделни кораби, включително някои, управлявани от руската държавна компания за танкери "Совкомфлот". Съобщава се, че някои от тези танкери вече са били на път за Индия, натоварени с руски сорт Sokol.


Bloomberg съобщи по-рано, че докато Индия е търсила петрол другаде, китайските рафинерии са започнали да изземват товари с руски петрол, които са били блокирани край бреговете на Индия поради санкциите.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби