Индия ще изпревари по икономическа мощ Германия

Свързани новини

10.12.2023 17:02

Индия ще изпревари Германия по икономическа мощ: S&P

Видян 23888 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според прогнозите на S&P Global Ratings до края на десетилетието Индия ще изпревари по икономическа мощ Германия, която е най-силната страна в ЕС.

В последния си доклад, озаглавен "Глобална кредитна перспектива за 2024 г. ", рейтинговата агенция прогнозира, че до 2030 г. южноазиатската страна ще се превърне в третата по големина икономика в света. По данни на Международния валутен фонд (МВФ) понастоящем Индия е на пето място по брутен вътрешен продукт (БВП) съответно след САЩ, Китай, Германия и Япония.

"Основният тест ще бъде дали Индия може да се превърне в следващия голям световен производствен център, което е огромна възможност. Разработването на силна логистична рамка ще бъде от ключово значение за превръщането на Индия от икономика, доминирана от услугите, в икономика, доминирана от производството", се казва в доклада на S&P.

Според агенцията цифровият пазар, най-вече финансовите и потребителските технологии, и автомобилният сектор са основните движещи сили на икономическия растеж на Индия.

S&P прогнозира, че Индия ще бъде най-бързо развиващият се пазар през следващите три години, като икономическият растеж ще достигне 6,4% през следващата година и 7% през 2026 г. Данните обаче представляват намаление спрямо 7,2 %, отчетени през финансовата 2022-2023 година.

Миналата година S&P прогнозира, че до 2030 г. Индия ще изпревари Германия и Япония. Представената тогава от агенцията прогноза за растежа обаче беше по-скромна и възлизаше на средно 6,3 % годишно до края на десетилетието.

В същото време Германия, която понастоящем е третата по големина икономика в света, очаква икономиката ѝ да се свие с 0,4% през 2023 г. поради високата инфлация и цените на енергията. През последното тримесечие на 2022 г. и първото тримесечие на 2023 г. икономическата сила на ЕС претърпя спад, навлизайки в техническа рецесия, която се определя като две последователни тримесечия на отрицателен растеж на БВП.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак