Индонезия издаде предупреждение за цунами

Свързани новини

18.04.2024 13:24

Индонезия издаде предупреждение за цунами след изригване на вулкан на отдалечен остров

Видян 291 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индонезийските власти заповядаха на стотици да се евакуират след многобройните изригвания на вулкан на отдалечен остров, което породи опасения, че той може да се срине в морето и да предизвика цунами, предаде CNN.

Планината Руанг, 725-метров вулкан на остров Руанг, Северен Сулавеси, е изригвала поне пет пъти от вторник вечерта насам, като е изхвърляла огнена лава и пепел на хиляди метри в небето, съобщи Агенцията по вулканология на страната.

Ръководителят на агенцията Хендра Гунаван заяви, че служителите са повишили степента на вулканична тревога до най-високата, като предупреждават хората да не се приближават на по-малко от 6 км от върха поради опасения, че планината Руанг може да се срути частично във водата и да предизвика цунами, както през 1871 г.

С други поправки в правилника депутатите решиха на всяко шестмесечие да се изисква доклад от Комисията за противодействие на корупцията и от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и да се провеждат изслушвания на председателите и членовете им.


 "Силата на изригването на планината Руанг става все по-голяма и изхвърля горещи облаци на около 1,7 км", казва той пред националната информационна агенция Antara, като добавя, че изригванията са предизвикани от скорошни земетресения в района.


Планината Руанг е стратовулкан, които обикновено са конусовидни и със сравнително стръмни склонове поради образуването на вискозна, лепкава лава, която не тече лесно. Според вулканолозите стратовулканите често предизвикват експлозивни изригвания поради натрупването на газ в магмата.


Драматични кадри от изригванията в сряда показват шлейфове от сива пепел, които се издигат в небето, и потоци от нажежена лава, придружени от удари на мълнии. Изображенията показват и евакуирането на селяни.


На остров Руанг живеят около 800 жители, които според властите временно са се преместили на съседния остров Тагуланданг. Хората на Тагуланданг трябва да внимават за падащи нажежени скали и горещи облачни вълни, предупредиха официалните лица.
Не се съобщава за жертви.


 
Center for Volcanology and Geological Hazard Mitigation/AFP/Getty Images



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева

Днешният ден подчертава важността на оригиналността

Днешният ден подчертава важността на оригиналността,