По думите му от ИТН вярват, че с оглед на кризисната ситуация е най-добре да се сформира правителство

Свързани новини

15.07.2022 15:08

ИТН при Радев: Нямаме претенции премиерът да бъде от нашата партия (Видео)

Видян 765 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев седна на масата за консултации с представители от ИТН. В президентството пристигнаха Тошко Йорданов, Ива Митева и Станислав Балабанов.


"Решение на вашата партия беше да напуснете правителството, което изправи 47-ото НС пред необходимостта или да излъчи ново мнозинство, или да отидем на нови избори. Затова е важно да споделите каква е вашата позиция по отношение на усилията за създаване на ново управленско мнозинство, около какви приоритети виждате сформирането на ново правителство, към кои политически формации сте отворени за диалог, поддържате ли червени линии, имате ли забранителен списък с имената по отношение на едно ново управление?", попита президентът Радев в началото на разговорите. 


"Нямаме претенции премиерът да бъде от ИТН. Ние сме политическата сила, която напусна правителството, както много добре заявихте г-н президент. Но точно вие много добре знаете, че един от нашите коалиционни партньори наруши коалиционното споразумение и решението, което взехме всички тук при вас на КСНС. Така че - неспазването на националните интереси доведе до текущата ситуация. Ние винаги сме смятали, че първо политическите обещания трябва да се спазват, и второ – националните интереси са над политическите пристрастия и ангажиментите, поети към други държави", заяви Тошко Йорданов. 



По думите му от ИТН вярват, че с оглед на кризисната ситуация е най-добре да се сформира правителство. "Ние като политическа партия смятаме, че е по-добре в тази кризисна ситуация да има кабинет, и то от тези четири партии. Имаме различия и разминавания, но те са по-малки от общите ни цели. С ГЕРБ и ДПС нямаме допирни точки", подчерта той.


И допълни: "Би трябвало да се структурира евентуално самата коалиция по доста по-практичен и човешки начин, в който да няма издаване на заповеди, а да има партньори. Тъй като основната причина да се разпадне коалицията, се казва Кирил Петков и Асен Василев, би било добре - ако е възможно, политическите лидери да отстъпят малко по-встрани. В тази ситуация може да дойде едно правителство, в което да бъдат изтикани напред в изпълнителната власт хора, които са по-скоро експерти, отколкото политически лица. До тази криза се стигна заради политически проблеми".


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

стрелец