Свързани новини

12.05.2017 11:27

Юнкер: Румъния влиза в Шенген, България – не

Видян 3215 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на ЕК Жан Клод Юнкер поиска Румъния в Шенген, без да обелва и дума за България. Това стана, след като миналия понеделник Дойче Веле първо пусна информация, според която Букурещ до дни ще бъде поканен в зоната без граници на ЕС, за разлика от нас, както 19 минути надлежно цитира.


„През последните 10 години Румъния положи значителни усилия за реформата на съдебната система и в борбата с корупцията, но приключването за нея на мониторинга не трябва да означава прекратяване или оттегляне на реформите", заяви европремиерът.


Той отбеляза, че Румъния трябва да стане член на Шенгенското пространство „възможно най-скоро”, тъй като нейното място в него е "заслужено".


За България в речта му дори не стана дума, което ясно подчертава къде сме ние. Независимо от потупванията и поздравителните телеграми.


Юнкер обаче ни размаха индиректно пръст: „Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) е добре замислен и не трябва да бъдат въвеждани нови критерии и изисквания, освен вече съществуващите”.


Той изрече всичко това на пленарно заседание на парламента в Букурещ, като добави, че Румъния „заслужава мястото си в Европейския съюз и в Шенгенското пространство”, предава Agespres.


Още във вторник миналата седмица 19 минути изведе като заглавие: „Германия: Борисов е част от „превзетата държава”, аут сте от Шенген, а Румъния влиза”. Прогнозата, която се оказа реалност, бе дадена пред немската правителствена медия от фондация Фридрих Науман чрез нейния представител Даниел Кадик: „Индикаторите за развитие съвсем ясно показват, че Румъния е много по-напреднала от България. Това не си го измислям аз, вижда се ясно от докладите на ЕК - например по отношение на борбата срещу корупцията. През последните години Букурещ положи много усилия в тази насока. За разлика от София. Румъния изпреварва България и в икономически план. Впрочем, в дипломатическите среди отдавна се обмисля дали вече не е време двете страни да бъдат разглеждани поотделно. Премисля се например дали Румъния да не бъде допусната в Шенген сама, без да изчаква България - като един вид награда за нейните усилия и същевременно размахване с пръст към България”.


Думите почти 1 към 1 бяха цитирани дни по-късно от премиера на Европа Юнкер.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец