Свързани новини

25.08.2021 15:31

Как 230 млн. лв. потънаха във Варненското езеро

Видян 2340 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Удълбочаването на плавателните канали във Варненското езеро е най-голямата инвестиция в пристанищната инфраструктура на държавата за последните 45 години. Тя обаче се осъществява чрез съмнителна схема, в която без обществена поръчка са изразходвани 393 млн. лева.
Схемата е подобна на тази в „Автомагистрали“ ЕАД: първоначално в проектобюджета на държавата за 2020 година за удълбочаването на плавателните канали в Пристанище „Варна“ се отпускат 220 млн. лева на Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ).
В началото на 2020 г., ДППИ без обществена поръчка възлага изпълнението на удълбочаването на собственото си дружество "Транспортно строителство и възстановяване" (ТСВ ЕАД). Тъй като ТСВ ЕАД няма специфичен опит в дълбаене на канали, при неясна процедура дружеството сключва договор с консорциума "ЕС билд", на който превъзлага удълбочаването на канала. Неясно как, стойността на договора с "ЕС билд" нараства почти двойно - на 393 млн. лева. Анализ на „Капитал“ показва, че ако се вземат тарифите, по които ДП „Пристанищна инфраструктура“ е плащало до този момент, проектът би трябвало да струва 160 млн. лева или с 230 млн. по-малко от платената сума.
Активизирането на държавата по проекта за удълбочаване на Варненското езеро се случва малко след като фирмата на почетния председател на ДПС г-н Ахмед Доган „Сигда“ ООД придобива „ТЕЦ Варна“ и получава удостоверение за експлоатация за прилежащото „Пристанище ТЕЦ Езерово“. Извършваните в момента дейности в плавателните канали във Варненското езеро приоритетно се насочват към „Пристанище ТЕЦ Езерово“ с изпълнителен директор Данаил Папазов и с едноличен собственик „ТЕЦ Варна“ ЕАД.
Настоящият служебен министър на транспорта е председател на Управителния съвет на ДП "Пристанищна инфраструктура", в момента, в който е задействана съмнителната схема с възлагане на работата по удълбочаване без обществена поръчка на дружеството "Транспортно строителство и възстановяване".
В правителството на Пламен Орешарски той е заместник на министър Данаил Папазов – министър на транспорта, посредник за прехвърлянето на "ТЕЦ Варна" и пристанището му от чешкото държавно дружество "ЧЕЗ" във владение на почетния лидер на ДПС", пишат от АКФ. Статията в Капитал виж тук!


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 супер мафия 26.08.2021 11:24

    Каква е цената за мълчанието на Каскета за такива колосални кражби от всички българи, които са най-бедните и мизерстващи не само в ЕС точно заради такива грабежи в полза на властимащите и техните обслужващи корупционните им схеми обръчи от фирми?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.