Китай може да предизвика глобална търговска война

Свързани новини

13.01.2024 07:38

Китай може да предизвика глобална търговска война: Bloomberg

Видян 8535 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Решението на Китай да насочи икономическите си усилия към производството може да предизвика нова търговска война с други световни индустриални сили, предупредиха анализатори на Bloomberg в понеделник.

Тъй като растежът е потиснат от икономически проблеми, като например продължителните последици от пандемията Covid-19 и кризата в сектора на недвижимите имоти, която измъчва страната през последните две години, Пекин започна да инвестира значителни средства в производството. Тази стратегия пролича от рязкото увеличение на кредитирането на промишлените предприятия, което нарасна с 38,2 % на годишна база през първите три тримесечия на 2023 г. по данни на Китайската централна банка. За сравнение, необслужваните кредити за сектора на недвижимите имоти намаляха с 0,2% през същия период.

Общите инвестиции в производствения сектор също скочиха - с 6,3% през първите девет месеца на 2023 г. на годишна база и с 11,3% в частност във високотехнологичното производство, по данни на Националното статистическо бюро на Китай.


Междувременно Китай е постигнал излишък от промишлени стоки, който е достигнал около 2 % от световния БВП - ниво, невиждано от САЩ след Втората световна война, според Bloomberg Intelligence. Анализаторите изчисляват, че около 45% от произведените в Китай стоки се изнасят - от автомобили до перални машини, тъй като вътрешното търсене не може да отговори на производството. Пекин е особено успешен в производството и износа на електромобили, батерии и соларни панели. Стойността на този износ е нараснала с 42% на годишна база през първите три тримесечия на 2023 г., според официалната статистика.


 Макар че акцентът върху производството досега е помогнал на страната да избегне рецесия, подобна на тази, която сполетя САЩ след срива на жилищния пазар през 2008 г., анализаторите предупреждават, че съществува риск от дисбаланс в световното производство, който може да доведе до засилване на търговското напрежение с други държави.


 Фокусът на Пекин върху "индустриалното усъвършенстване" води до ограничаване на вноса от страни като Германия, Южна Корея и Япония, които донеотдавна снабдяваха китайските заводи с високотехнологични компоненти. Това би могло да доведе и до свръхпредлагане на стоки "в отраслите, в които Китай инвестира много активно", както предупреди през ноември министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

"Положителният елемент от това е, че ще има някои успешни технологични примери. Това е добре... Проблемът е, че има голям въпрос доколко останалата част от света ще се примири с постоянно растящите китайски търговски излишъци. И вече започвате да виждате някои протекционистки реакции", заяви пред Bloomberg Артър Кройбър, ръководител на изследователската дейност в икономическата консултантска компания Gavekal Dragonomics.


Според анализатори тази ответна реакция вече се проявява в усилията на САЩ да откажат на Китай достъп до своите напреднали технологии и в неотдавнашните проверки на ЕС за китайските електромобили.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби