Деен участник тези дни в конференция срещу корупцията, Васил Терзиев сигурно дори не се е сетил, увлечен от пиар и популизъм, че с възнаграждения по 63 стотинки за съветник, 75 ст. за заместник-кмет и 90 ст. за шеф на СОС не просто стимулира, а направо налага корупция. Защото бюджетът, който тези хора ще разпределят е 2,555 млрд.лв. и ще расте, а заедно с общинските дружества те контролират над 4 млрд.лв.

Свързани новини

14.11.2023 14:36

Кметът обяви заплатата за „кражба”, заради пиарската му от 1 лв., замовете и съветниците са обречени на корупция с 0,63 лв. на месец

Видян 7848 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Досега кметът на София Йорданка Фандъкова вземаше обидно ниската за този пост заплата от 2900 лв.: толкова за работа по 12-13 часа на ден със седмица почивка в годината. При положение, че един редови депутат, който не прави абсолютно нищо в своите 3 работни дни в 9 месеца от годината, взема 12 месеца по 15 бона  - в това число „трудовото” възнаграждение, 2/3 безотчетни пари върху него плюс 30% за участие в комисии.


Новият кмет дойде с изненадващото определение, че мизерната за поста заплата била „кражба” и си обяви възнаграждение от 1 лв. Без да си е направил труда, за кой ли път, да прочете закона, според който това става базовото възнаграждение за заплатите в общината. По него се определят останалите – на заместниците му и общинските съветници. Това не е като в МВР, където Бойко Борисов, когото имитира по стъпки, даряваше заплатата си. Онова е друго и не засяга никого, освен 1 човек, освен че дава нещо.


Деен участник тези дни в конференция срещу корупцията, Васил Терзиев сигурно дори не се е сетил, увлечен от пиар и популизъм, че с възнаграждения по 63 стотинки за съветник, 75 ст. за заместник-кмет и 90 ст. за шеф на СОС не просто стимулира, а направо налага корупция. Защото бюджетът, който тези хора ще разпределят е 2,555 млрд.лв. и ще расте, а заедно с общинските дружества те контролират над 4 млрд.лв.


В коментар икономистът и общински съветник втори мандат Димитър Вучев, млад баща, разказва:

„Васил Терзиев поиска 1 лв заплата като кмет на Столична община. Силна заявка, нали? Чухме го няколко пъти от него в кампанията. Тогава можеше да се приеме както за малка щипка популизъм, така и за непознаване на законовата уредба. Но, хайде, да не сме повече католици от Папата - в предизборна обстановка почти всички говорят щуротии.
В първия си работен ден новият кмет направи същата заявка - да взима месечно възнаграждание от 1 лв: "Аз няма по никакъв начин да се възползвам от публична дейност (?!). Няма да крада хората" (точен цитат).


Бърз скок до Закона за местното самоуправление и местната администрация. Според него размерът на възнаграждението на председателя на общинския съвет не може да надвишава 90% от това на кмета на общината (чл. 26). Общинските съветници пък не може да взимат повече от 70% от брутната работна заплата на председателя за съответния месец (чл. 34).
И сега само си го представете - една цяла институция, в която всички избрани политици взимат месечни заплати от съответно 1 лв (кмет), 0,90 лв (председател на общински съвет) и 0,63 лв (общински съветници).


Няколко въпроса изникват. Ако кметът на града е милионер, който няма нужда "да се възползва от публична дейност", такава ли е ситуацията с хората от екипа му? Мислите ли, че при заплата от 0,63 лв нито един общински съветник не би се изкушил да потърси, така да го наречем, допълнително материално стимулиране? Ще пазим ли всички ние, 61 съветници, интересите на гражданите на Столичната община, както се заклехме дружно при първата сесия?
Кампанията приключи, градът не е фирма и има нужда от малко по-сериозно отношение”.


Мария Пенчева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв