Всички останали идеи са подложени на сериозна критика като тя е особено засилена по отношение на предложението за премахването на Пленума на ВСС и създаването на два отделни съвета, разказва "Лекс". Според съвета това може да бъде направено само от Велико народно събрание. Само ВНС може и да намали мандатите на председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, на главния прокурор и на членовете на ВСС - това са други предложения, свързани със съдебната власт в проекта.

Свързани новини

03.10.2023 15:51

Конституционните промени не са за обикновено НС: ВСС

Видян 885 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ВСС не приема по-голяма част от предложените промени в Конституцията, обяви представляващият кадровия орган Боян Магдалинчев. Магистратите гласуваха становище, с което отхвърлиха част от предложените поправки. На извънредното заседание на органа присъства и министърът на правосъдието Атанас Славов.


Според Магдалинчев предложенията няма как да бъдат гласувани от обикновено НС. Има и някои дискриминационни разпоредби. Те са свързани със забраната за избор по отношение на членове на ВСС.


“Освен това текстовете, свързани с намаляване на мандати, отново няма как да бъдат гласувани от обикновено НС”, посочи Магдалинчев. Според него мотивите към предложените промени в някои части не са достатъчно пунктуални.


Членът на ВСС Цветинка Пашкунова коментира, че общото становище изразява несъгласие и с предложението за съкращаване на правомощията на главния прокурор. Тя посочи, че ВСС е против промяната, според която държавното обвинение ще участва в граждански дела, само ако става дума за деца или лица, които се нуждаят от закрила.
На свой ред Славов коментира, че становището на ВСС е критично в по-голямата част от предложенията за промени в Конституцията.


“Принципът за самоуправление е приложим изцяло за съдиите. Надявам се в становището на Венецианската комисия да намерим балансиран подход за управление на прокуратурата”, каза още министърът.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак