16.06.2022 10:06

Лидерите на Франция, Италия и Германия пристигнаха в Украйна

Видян 1295 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Френският президент Еманюел Макрон, италианският премиер Марио Драги и немският канцлер Олаф Шолц пристигнаха заедно до Киев, за да се срещнат с президента на страната Володимир Зеленски. Визитата им е в знак на подкрепа за Украйна, а на лидерската среща ще бъде обсъдена кандидатурата й за членство в ЕС, съобщи Financial Times, цитиран от БГНЕС.


Посещението идва точно преди Европейската комисия да даде оценката си дали Украйна трябва да получи статут на кандидат за членство в ЕС или не. 


То съвпада с друга знакова среща - на министрите на отбраната на страните от НАТО, които подготвят среща на лидерите на алианса с цел да се отпусне нова голяма военна помощ на Украйна.


Според официални лица - източници на FT, Европейската комисия вероятно ще предложи на Украйна статут на кандидат-член в ЕС, при условие че страната приложи поредица от реформи, насочени към укрепване на върховенството на закона и борбата с корупцията.


Държавите от ЕС обаче все още са разделени по въпроса дали тези реформи трябва да се разглеждат като предварително условие за Украйна. Дипломати в Брюксел смятат, че посещението на тримата лидери е необходимо, за да се събере достатъчно подкрепа за варианта на страната да се предостави статут на кандидат-член сега, със списък с реформи, които трябва да бъдат приложени на по-късен етап.


Очаква се на 17 юни Европейската комисия да даде своето становище относно статута на кандидат за Украйна.


 


ОРЪЖИЕ


До края на юни САЩ ще пратят на Украйна реактивни системи за залпов огън HIMARS, това съобщи председателя на комитета на началник-щабовете на САШ генерал Марк Мили на брифинг след заседанието на контактната група "Рамщайн-3".


Международната общност е предоставила на Украйна 97 000 противотанкови системи, "това е повече от броя танкове в целия свят". Мили заяви, че Украйна воюва ефективно и използва артилерията по-успешно от Русия. "Ясно е, че Русия има повече артилерия от Украйна. Оценките са различни. Някои казват, че е 45 пъти повече, 20 пъти повече, 10 пъти. По думите му руснаците използват артилерията само за да засипват с безцелен огън градовете. 


САЩ и съюзниците вече са предоставили на Украйна десетки 155-мм гаубици и почти половин милион снаряди. 


Мили отбеляза, че към днешна дата 420 украински военни са обучени да управляват гаубици М777, 300 - самоходни гаубици М109, 129 - бронетранспортьори М113, 100 - дронове. 60 украинци са обучени да управляват HIMARS.


САЩ ще пратят военна помощ за 1 млрд. долара. 


▪️18 броя 155-мм гаубици;


▪️36 000 155-мм снаряди;


▪️18 тактически автомобила за транспортиране на гаубици;


▪️ допълнителни снаряди за HIMARS;


▪️ 4 автомобила за ремонт на техника;


▪️ 2 системи за брегова охрана с ракети "Харпун";


▪️ хиляди радиостанции със защитена честота и оптични устройства, вкл. и за нощно виждане. Министърът на отбраната Лойд Остин съобщи, че ще пратят помощта от август нататък.


Съветникът в президентската канцелария Арестович коментира, че им трябва два пъти повече оръжие.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 16.06.2022 10:44

    Да им е спорен бизнеса.Борецът за демокрация и справедливост Боно от U2 вече е при укитата. В нета се носи пикчъра му с две голи украински момиченца. На едното китката му е протрита от белезниците, с които са го държали.Сайта ви не позволява да ви пейстна картинката.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец