През миналата година Латвия стана най-големият доставчик на уиски в Русия, като достигна продажби за 250 млн. долара и изпревари всички останали износители заедно, сочат данни от индустрията.

Свързани новини

24.02.2024 07:02

Малка страна от ЕС става най-големият доставчик на уиски в Русия

Видян 6103 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През миналата година Латвия стана най-големият доставчик на уиски в Русия, като достигна продажби за 250 млн. долара и изпревари всички останали износители заедно, сочат данни от индустрията.   

Балтийската страна увеличи доставките на спиртни напитки за Русия въпреки изостреното напрежение между двете страни и западните санкции.  

Според данните делът на Латвия в общия обем на уискито, доставено в Русия през 2023 г., възлиза на 73% в парично изражение, като износът достига 251,2 млн. долара.   

"Латвия е гласовит поддръжник на Украйна и се присъедини към настояването за санкции на ЕС срещу Русия... В същото време Латвия продължава да служи като основен източник на уиски за Русия, като през 2023 г. на нея се падат над 70% от целия внос на руско уиски", заяви пред Euronews Джон Райт от Агенцията за морален рейтинг.  

Според западни експерти Латвия служи като "врата" за западните компании за спиртни напитки за достъп до руския пазар, действайки като посредник за компаниите, които не желаят да покажат, че все още продават продуктите си в Русия в условията на конфликта в Украйна.


След Латвия се нарежда балтийският й съсед Литва, която миналата година е доставила уиски на стойност 39 млн. долара, сочат данните. Обединеното кралство се нарежда на трето място с 14,8 млн. долара. Франция и Армения се класираха съответно на четвърто и пето място с доставени по около 7 млн. долара.


По данни на изданието общата стойност на доставките на уиски за Русия през миналата година е 344,2 долара.   

През миналата година Литва е започнала сериозна експанзия, като е увеличила износа на алкохола за Русия четири пъти в сравнение с 2022 г.. Междувременно Латвия е увеличила износа си 3,5 пъти. Износът на арменско уиски се е увеличил с 5%.

Междувременно Обединеното кралство и Франция са намалили доставките съответно с 23% и 27%.   

Уискито е един от видовете алкохол, които са най-засегнати в Русия от западните търговски ограничения. Въпреки това паралелният внос на някои марки, включително Johnnie Walker, Jack Daniel's, Bushmills, Jim Beam и White Horse, е разрешен, а броят на доставчиците нараства.   

През март 2022 г. руското правителство разреши на търговците на дребно да внасят продукти от чужбина без разрешението на собственика на търговската марка. Механизмът на паралелния внос беше легализиран, за да се осигури на пазара стоки, които западните компании са спрели да доставят поради санкциите.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци