Преди да се преборя срещу това да съдят потребители, в рамките на година само един арбитражен съд беше наложил неустойки на над 102 хил. души.

Свързани новини

25.03.2024 16:17

Манолова с разкрития за измами за милиони левове чрез арбитражни съдилища

Видян 9721 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като през 2017 г. по мое настояване като омбудсман беше забранено на арбитражните съдилища да съдят потребители, в момента се оказва, че абсолютно незаконно, с подправени документи, те осъждат физически лица за стотици хиляди левове. Преди да се преборя срещу това да съдят потребители, в рамките на година само един арбитражен съд беше наложил неустойки на над 102 хил. души.


Затова се обръщам към правосъдния министър Славов – незабавно предложете закон срещу арбитражните съдилища.Това заяви председателят на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова в предаването „ЕвроДикоФ“ по телевизия „Евроком“.


Според нея министърът на правосъдието трябва да предложи закон, който да съдържа правила за арбитражните съдилища, какво да изискват техните правилници, да се определят условия към арбитрите, но и да се създаде държавен регистър на тези съдилища към Министерството на правосъдието.


В студиото с Манолова бяха Сияна Гагова и Борислав Борисов, съдружници във фирма, незаконно осъдена за близо 3 млн. лв. в 4 арбитражни съда. По техни думи две от тези решения са напълно фалшиви. Потърпевшите разказват, че дружеството им е осъдено от няколко фирми на социално слаби хора от ромски произход, които се занимават с това да се изкупуват фирми срещу символични суми от 200-300 лв.
„Едната фирма ни осъжда, че не сме спазили уговорката си, за която не знаем, да продадем имотите на дружеството си на тази фирми. След като сме се ‚отказали‘, ни осъждат за 800 хил. лв.“ – заявяват потърпевшите.


Те разказват, че в другия случай става въпрос отново за малоимотен човек, собственик на над 50 фирми. Той пък твърдял, че имали уговорка да построи за фирмата им хладилни халета за 9 млн. лв., от която се отметнали, и така ги осъдил за 1,8 млн. лв. в друг арбитражен съд. В него са представени изцяло фалшиви договори и пълномощни. По техни думи измамниците сами водили делата си в закрито заседание, без въобще Гагова и Борисов да бъдат уведомени за провеждането им.


„Това в нормален граждански процес не би могло да се случи, а заключенията на арбитражните съдилища са окончателни и са със сила на присъдено нещо. Единственият начин да се пребориш с такава присъда е да поискаш отмяна пред Върховния касационен съд срещу такса от 4% от размера на иска. В техния случай става дума за 120 хил. лв.“ – допълни Манолова.


Според председателя на гражданската платформа Изправи се.БГ единият арбитражен съд реално не съществува. Тя разказва, че още като омбудсман през 2017 г. е била там, но съдът е бил закрит – на място има едно празно помещение, необитавано от никого.


„Така че дори документите по делото не могат да бъдат намерени. Твърдят, че използват частни съдебни изпълнители, които уж да уведомят жертвите на измамата, но очевидно ЧСИ-тата не са си свършили работата. Потърпевшите се водят уведомени по едното дело, но всъщност никой не ги е потърсил“, разкри председателят на Изправи се.БГ.


Според Манолова, експертите на Изправи се.БГ и потърпевши голяма част от арбитражните съдилища участват в подобни измами. Лидерът на гражданската платформа смята, че единствените арбитражни съдилища, които са честни и трябва да продължат работата си, са тези към национално признатите работодателските организации.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева