Мария Габриел

Свързани новини

10.05.2023 09:15

Мария Габриел е кандидатът за премиер на ГЕРБ/СДС

Видян 1750 пъти | Коментари 4
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българският еврокомисар по иновациите Мария Габриел е кандидатът за премиер на ГЕРБ/СДС, обяви от парламентарната трибуна Бойко Борисов. Ден по-рано медиите спрягаха именно нея за тази роля, след като президентът Румен Радев обяви, че ще връчи първия мандат следващия понеделник. Тогава лидерът на ГЕРБ загатна, че ще извади “безспорен, умен и красив премиер”.


„Това, което е дадено на България и на Габриел са иновациите, научните изследвания, културата и младежта. Така че теми, по които всички ние имаме в програмите си написано доста“, аргументира избора на партията си Борисов. Той съобщи, че тя лично ще провежда срещите с останалите ПГ и ще поеме своите отговорности като кандидат.


Борисов уточни, че като действащ еврокомисар Габриел трябва да премине през юридически процедури. Броени часове след това стана ясно, че шефът на ЕК Урсула фон дер Лайен е разрешила неплатен отпуск за кандидат-премиера на ГЕРБ/СДС. Междувременно шефът на ЕНП Манфред Вебер приветства „топло” номинацията на Габриел.


Още във вторник Борисов посочи, че разчита на ПП/ДБ за подкрепа на кабинет като втора политическа сила. Ако обаче те продължат да отказват такава, то тогава се надява на останалите партии в НС.


От Доброто обаче обявиха, че няма да подкрепят номинираната за премиер Габриел. "До голяма степен личността в този случай няма значение. Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който е изпълнявал достойно своите задължения.


Въпросът е принципен и пред нашите избиратели ние сме дали позиция, че първият мандат няма да бъде подкрепен", обяви в парламента Даниел Лорер от ПП/ДБ.
Със сходна позиция излязоха и от Възраждане. От ПГ на Костадин Костадинов отново заявиха, че ще подкрепят единствено правителство, издигнато от тяхната политическа сила.


„Предложението на ГЕРБ/СДС за управление на споделената отговорност е неприемливо. Всеки да си вземе едно парче от държавата и да си го ръководи. Това означава пълен разпад на държавността. Това означава отказ от поемане на пълната отговорност за управлението на държавата”, обявиха в позиция от партията.


"Ще се отзовем на поканата", заяви в кулоарите на НС лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той обаче не отговори дали ще предложат свои хора за министри, за да "попълнят кутийките" в проектокабинета на ГЕРБ/СДС. И заподозря, че може и самата Габриел да не е очаквала номинацията си и да не е готова с управленска програма. “Нека да чуем кандидатът за министър-председател поне 3 или 5 приоритета, какво ще обяви изобщо като намерение и посока", каза Карадайъ. Това е правилният подход според него.


БСП ще отиде на среща с ГЕРБ, която ще бъде водена от Габриел, обяви и соцлидерът Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. "Смятаме, че г-н Борисов направи поредната грешка. Не е това подходът. Не така. Ние предложихме да има 1 лидерска среща, на която да се уточнят 5, 6, 7 най-важни приоритета за България, да потърсим там съгласие. Сложи задачи, сложи срокове и тогава ще се разберем кой с какви министри ще участва", заяви тя.


От ИТН коментираха с одобрение кандидатурата на Габриел. "Подкрепа за евентуален кабинет с мандат на ГЕРБ минава през задълбочени разговори по отношение на програми и приоритети. Да, личността е достатъчно доказана в Европа, но не знаем какви ще бъдат идеите и приоритетите", уточни Станислав Балабанов от ПГ на Слави Трифонов.


Егор Глазунов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 11.05.2023 06:55

    Нямаме нужда от този гербаджийски жираф...

  • 003 Anonimen 10.05.2023 11:50

    Този избор показва пълната безиходица на корумпираните алчни хиени от герб! Некадърни, нямат и един свестен човек, но нагли, нагли, нагли! Колко още хора трябва да загинат от беззаконията им, за да се вдигне заспалия българин и да ги измете?

  • 002 Лекуващ лекар 10.05.2023 11:05

    Това наистина е ПОДИГРАВКА и НЕ Е СЕРИОЗНО!!! Тази клета женица издигната благодарение на угодно сключен брак - неука, необразована, сричаща клишета е един БЕЗУМЕН ИЗБОР - ако е така!!! А може да е и партенка, за отвличане на вниманието, демек АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ!!! Е то, по-управляема от тая недоклатена девойка има ли? Искат да ни пробутат поредната Фон Дер ЛаЙНен !!!

  • 001 Облачно с Кюфтета 10.05.2023 11:04

    То за да управляваш се искат и други качества освен да си либерална евролезбийка!!! И това доживяхме, чироз и дъска за гладене, по - глупаво от кокошка за премиер !!! Пълна деградация и в политиката в кочината Булгаристан - ето това е резултата от американското управление на ГейЕвропата !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец