Каква е тази работна ръка?

Свързани новини

25.01.2024 17:16

Масови фалити на фабриките за ишлемета у нас заради МРЗ

Видян 23078 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прогнозираните от 19 минути масови фалити на единия от двата бизнеса, които все още крепят българското производство - ишлемето на дрехи на големи европейски и американски марки, вече са факт. 20-те процента вдигане на минималната работна заплата в рамките само на година, при това при 4 пъти по-ниска инфлация, доведе до изтриване на без друго минималните маржове - по 20-30 стотинки на бройка, на които работят българските предприемачи в сектора. Съответно това личи и в данните на Евростат за спада на родната индустрия, който е третият по големина в Европа и за последните две тримесечия след предпоследното вдигане на МРЗ е 11%.

Защо се случва всичко това?

Фабриките и цеховете за ишлемета получиха много работа заради затварянето на Азия като основен регион - производител през 2020 - 2021 г. Това върна много гиганти към Източна Европа и в частност към нашата страна. Основните двигатели на този интерес, наред с К19, бяха ниските цени на електричеството и на работната ръка.

Каква е тази работна ръка?

Основно необразовани или слабообразовани жени, които живеят в пограничните или други от най-бедните райони на България. За тях това е единственото възможно препитание. Друго просто няма.

С началото на войната в Украйна първият двигател на интереса към шиенето на ишлеме у нас - евтиният ток, отпадна. Той скочи в пъти за бизнеса, държавната помощ за производителите закъсня, а впоследствие се оказа, че



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.01.2024 13:56

    Глупости са това! Тази статия обслужва интереса на алчни и безскрупулни работодатели, на които им харесва да се поддържа феодалната зависимост спрямо българите! Крайно време е да спрем да работим без пари или за мизерни заплати! Никъде няма да намерят толкова низко заплатеени работници!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби