Свързани новини

07.03.2017 16:21

Меркел на Бойко ни прати на задна скорост

Видян 5249 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лидерите на Германия, Франция, Италия и Испания решиха на среща във Версай, че ЕС минава на две скорости, както още преди 2 седмици поиска шефът на ЕК Юнкер, а само 19’ оцени отвратителната му идея, развита миналата седмица в нещо като Бяла книга.
Новият лозунг на големите 4, които странно защо решават за 28 в Съюза, където уж всички са равноправни и всички заедно вземат решения при пълно единодушие, гласи: Единството не е еднаквост.



Според Ангела Меркел европейците трябва "да имат смелостта да приемат, че някои страни напредват по-бързо от други".
За да не остане съмнение, че именно близката приятелка на Бойко Борисов е автор на проекта Европа на 2 скорости, обрисуван с думи от нейния и на ГЕРБ съпартиец в ЕНП Жан Клод Юнкер, канцлерът н Германия още в понделеник вечер направо заплаши: „Европейският съюз ще си има проблеми, ако не позволи на отделни страни членки да участват в различни степени на интеграция помежду си”.



Как всъщност стоят нещата? За да влезе в ЕС България се лиши от 14 млрд.лв. доход във вид на продадена енергия от АЕЦ Козлодуй, всяка година внася по 1 млрд.лв. в общата каса на Съюза, където всеки дава процент от своя БВП – т.е. на практика приносът е изравен, независимо от големината на съответната икономика. Така общият ни принос, за да бъдем в ЕС е 25 млрд. лв. По първия за нас програмен период сме усвоили 7 924 566 857 евро или 15,5 млрд.лв. По новия програмен период сме взели само 1 млрд. Само за последните 3 години, когато при управлението на Борисов 2 усвояването на еврофондове е общо 7% сме назад с 2 млрд.лв. Така общата ни сметка е: дадени 25 млрд. срещу взети 16,5 млрд.лв. Разликата е 8,5 млрд.лв., които не се компенсират дори от влезлите покрай старта ни в ЕС през 2007 при кабинета на БСП и Станишев инвестиции.



С нашите пари се храни огромната администрация в Брюксел като само Юнкер взема над 30000 евро на месец от заплата и бонуси, ще се храни бъдещата евроармия и плодовете на всякакви други решения, които ще се вземат без нас, от Меркел, Юнкер и още един-двама лидери. Защото по проекта им за ЕС на 2 скорости нещата вече няма да се решават с единодушие, а с мнозинство. Така дори всички новоприсъединени – бившият соцблок от 6 държави, трите бивши съветски прибалтийски републики плюс „джуджетата” Малта и Кипър да имат особено мнение, то няма да бъде вземано предвид, понеже винаги ще бъдат в малцинство, дори в копанията да се включи Гърция.



„Европа на различните скорости е необходимост, иначе вероятно ще останем блокирани на едно място", каза Меркел, която си отива след половин година от поста, редом с френския президент Франсоа Оланд, чието президенство завършва след малко повече от месец.
Единственият европейски лидер, който е противник на схемата на Меркел и го изразява публично е шефът на ПЕС Сергей Станишев, който изпреварващо и недвусмислено даде да се разбере това още през уикенда.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей