Свързани новини

12.10.2018 09:50

Милиард или затваряме Марица-Изток

Видян 2281 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ Марица-изток 2, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента, предаде 24 часа. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.


“Ако продължи работа, санкциите са по 100 евро на всяка емисия”, каза Петкова. Тецът е в отлично състояние, но министерството работи по мерки за финансовите проблеми. Последните 2 години БЕХ купува емисиите за теца, като дружеството има задължение да ги възстанови.


Поскъпването на тока не е сред мерките за разрешаване на проблема, посочи Петкова.


В комисията се разисква и предложението за сливането на АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица-изток 2”. Такова обединение обаче би създало проблеми заради заема от 215 млн. евро, който плаща атомната централа. То може да доведе до концентрация на пазара и до санкции от ЕС.


ВЕИ-тата, които са в експлоатация след 1 януари 2019 г., няма да са задължени да продават тока си на борсата. Те ще могат да сключват дългосрочни договори, решиха депутатите в комисията при второ четене на промени в Закона за енергията от възобновяеми източници. Това се прави, защото банките не възприемат търгуването на борсата като надеждна гаранция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.