Терминал 2 е единствената алтернатива
01/04

Свързани новини

28.08.2023 14:46

Миньори и енергетици от Перник и Кюстендил излязоха на предупредителен протест, солидарни с колегите си от Комплекс Марица Изток

Видян 737 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Единствената алтернатива, която виждаме в плана, е Терминал 2“

Миньори и енергетици от ТЕЦ Бобов дол, Топлофикация Перник и рудниците в 2-те населени места излязоха на предупредителен протест днес, солидарни с колегите си от Комплекс Марица Изток.

Закриването на базови мощности е национален проблем. Застрашават се енергийната и националната сигурност. Застрашават се хиляди работни места и всичко това без алтернатива.

Повод за протестите на 3-те региона станаха 2-рите териториални планове за справедлив преход, които според всички нито осигуряват преход, нито са справедливи. Възражение, срещу записаното в тях има и местната власт в трите региона.

Българското правителство има възможност и механизми, с които да предоговаря и отстоява националните си богатства и независимата си енергетика. Нещо повече – длъжни са да защитят хората. Енергетиците и миньорите са категорични, че  няма да стоят безучастно, а някой друг да решава съдбата и бъдещето им. Те ще изпратят на правителството обща декларация за югозападен въглищен регион.

Едно е ясно. Докато не се осигури алтернатива, базовите мощности трябва да работят, за да гарантират енергийния баланс, работните места и сигурността на енергийната система. Нито от несъществуващ извор в Кюстендил термална енергия има как да се произвежда, нито преквалификация за изчезващата шивашка индустрия е алтернатива за хората. Промените в Териториалните планове за справедлив преход са не просто задължителни, а критично наложителни за регионите. „Единствената алтернатива, която сега виждаме в плана, е Терминал 2“, бяха категорични те.



Прочетете тук протестната декларация:







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

скорпион