Гражданите на ЕС искат борбата с бедността да заеме първо място в дневния ред на Европейския парламент, тъй като повечето домакинства очакват условията им на живот да се влошат през 2024 г., показва ново проучване на Евробарометър

Свързани новини

08.12.2023 09:38

Мнозинството в ЕС очаква понижаване на жизнения стандарт през 2024 г: Евробарометър

Видян 1021 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гражданите на ЕС искат борбата с бедността да заеме първо място в дневния ред на Европейския парламент, тъй като повечето домакинства очакват условията им на живот да се влошат през 2024 г., показва ново проучване на Евробарометър.

Според проучването, проведено в целия блок от името на институциите на ЕС и публикувано в сряда, 73 % от анкетираните смятат, че жизненият им стандарт ще се понижи през следващата година, докато 47 % вече са видели, че жизненият им стандарт е намалял поради пандемията, последиците от конфликта в Украйна и нарастващата инфлация. Проучването установи също така, че 37 % се затрудняват да плащат сметките си понякога или през по-голямата част от времето.

Голям процент от посочилите, че жизненият им стандарт е намалял или че очаква да намалее през следващата година, са в Кипър (77%), Гърция (70%) и Франция (69%).

На въпроса дали са имали затруднения при плащането на месечните си сметки през последната година, 36% от гърците посочват "през повечето време", 50% - "от време на време", и само 14% - "почти никога или никога".

За сравнение, в Швеция 93% са заявили, че "почти никога/никога" не изпитват затруднения да плащат сметките.

В същото време огромното мнозинство от анкетираните смятат, че действията на ЕС са оказали положително въздействие върху тяхното ежедневие. Според проучването най-големият недостатък на това да си държава членка е, че хората имат малко влияние върху решенията на ЕС.


Статистическите данни бяха публикувани шест месеца преди изборите за Европейски парламент през 2024 г., които ще се проведат между 6 и 9 юни във всички 27 държави членки.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв