Намаляване на административната тежест - повече време на учителите с учениците

Свързани новини

18.07.2023 12:00

МОН предлага нов график за изпитите и ваканциите през учебната 2023/2024

Видян 979 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Изместили сме със седмица в графика провеждането на изпитите след 7. клас, за да може учениците да имат повече време да се подготвят по-добре за тези изпити“, съобщи на брифинг министърът на образованието и науката Галин Цоков.

„В рамките на следващата година би било добре външното оценяване да бъде разделено като дни за 7. клас и на 10. клас. Това разделение е направено в графика“, добави Цоков.

Според него това ще даде възможност на оценителите да се съсредоточат в проверката на работите на учениците след 7. клас, за да може учениците да получат резултатите си по-бързо и след това да започне класирането в различните средни училища.

Намаляване на административната тежест - повече време на учителите с учениците

„Приоритет на МОН ще бъде да се намали административната тежест и възможности за осигуряване на повече време на учителите с учениците. През тази седмица ще отворим няколко подзаконови нормативни актове и някои от наредбите, свързани със стандарти за училищното и предучилищното образувание. Това са наредбата за оценяване, за общообразователния минимум и подготовка, дейностите в системата на училищното образование. Подготвяме комисии до края на седмицата за обсъждане на промени в наредбата за статута и професионалното развитие и квалификацията на учителите и директорите. Ще има и комисия, която ще структурира и ще предложи наредба за управление на качеството на образователните институции. Това е стандарт, който липсва от години и е ключов по отношение на всички останали дейности“, заяви Цоков.

Той подчерта, че е в Наредбата за оценяване ще бъде обсъдено промяната на минималните изисквания за текущите оценки на учениците в съответния на срок. "Например оценката от две задължителни оценки за отделните модули да се намали на една в съответния срок, за да се формира една глобална, по-обща оценка в съответния модул, така че да няма такова значение текущите оценки в рамките на отделните дисциплини в рамките на профилираните предмети", уточни образователният министър.

Минималният брой текущи оценки

"Искаме да регулираме един много важен момент, защото минималният брой оценки за текущо оценяване за някои дисциплини, е фиксирано в самите учебни програми. За езиковото образование се изискват 6-7 текущи оценки, за да се формира срочна оценка. Ще търсим възможност този минимален брой оценки да важи и в отделните случаи", обясни той.

Цоков подчерта, че предстоят промени и в областта на изследователската и проектната дейност на учените. “Обсъжда се съвместно преподаване на учители по различни дисциплини, както и съвместно оценяване, което да се регламентира в Наредбата за оценяване. Целта е да се освободи повече време за учители да работят с учениците в класните стаи. Намаляването на броя изпитвания е важно това да се случи", допълни той.

НВО и ваканциите през следващата учебна година

По БЕЛ за 7. клас е предложен 17 юни 2024 г., а по математика – 19 юни. Резултатите ще се очакват до 1 юли.

НВО по БЕЛ за 10. клас се планира за 10 юни, а по математика за 12 юни. За 4. клас оценяванията ще са съответно на 27 и 28 май. На 17 и 20 май са планирани зрелостните изпити. Допълнителните изпити за 12. клас по желание ще бъдат в периода 22 и 31 май.

Ваканциите следващата учебна година ще са с пет почивни дни повече.

През есента ваканция учениците ще имат от 1 до 5 ноември, а от 23 декември до 2 януари ще бъде тази за Коледа и Нова година. Междусрочната ваканция ще бъде от 3 до 5 февруари. Пролетната почивка от 1. до 11 клас да бъде от 30 март до 7 април, а за 12. клас – от 5 до 7 април.











Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Хубав ден за философски размишления

Денят на Победата дали е ден, който ви носи вдъхновение