Свързани новини

08.12.2017 16:37

Можем да влезем в Шенген до края на европредседателството ни, смята Станишев

Видян 1820 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По инициатива на Сергей Станишев на 13 декември 2017 г. по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Старсбург ще се проведе дебат на тема членството на България, Румъния и Хърватия в Шенген.


„Доволен съм от този успех, защото това е последната възможност преди българското председателство да се отправи много ясно политическо послание от Европарламента към Европейския съвет и към страните-членки по отношение на приемането на тези три държави в Шенген.


В следващите година, две, три Европа ще бъде различна. Тя ще се преформатира. Важно е България да е в ядрото, а не да бъде изтласкана в периферията. Това означава членство в Шенген, стартиране на подготовка за членство в Еврозоната, активно участие в засилената обща европейска отбрана и сигурност. Защото най-лошото, което може да ни се случи е да останем маргинализирани в този процес. Но за да го избeгнем, трябва да сме активни. И се надявам този дебат да е още едно силно послание и коз в ръцете на правителството на България в разговорите с тези страни, които още оказват съпротива, или са скептични за членството ни в Шенген. Много бих искал да видя през слеващата година, в края на българското председателство и трите страни – България, Румъния и Хърватия като членове на Шенгенското пространство. Хърватия все още е по пътя на изпълняване на критериите, но се очаква в края на нашето председателство да ги е покрила. Това ще бъде важен политически успех за нашите страни, за целия ЕС и за гражданите.“, заяви Станишев пред журналисти в София.


„Затова предложих организирането този дебат на Джани Питела и на Бюрото на групата на социалистите и демократите и се радвам, че те поеха инициативата и внесоха точката в дневния ред на парламента. България и Румъния изпълниха критериите за членство още през 2011 г. Оттогава, вече 6 години, по чисто конюктурни вътрешнополитически съображения на една или друга държава се отлага решение на Европейския съвет, което е скандал, само по себе си. Това е пример на поведение, което подкопава доверието на гражданите в ЕС. Доволен съм, че получих единодушна подкрепа за тази инициатива.“, сподели Станишев


„Тази седмица имаше председателски съвет, който одобри този дебат в дневния ред. Имах среща и с председателя на ЕП Антонио Таяни по въпроса, защото неговата подкрепа също беше важна и се надявам той да изрази своята позиция и на заседанието. Това вече нееднократно направи и г-н Юнкер, който също е наш приятел и съюзник по темата.


Искам да благодаря и на всички колеги евродепутати от България, защото по този въпрос, както и по много други, свързани с интересите на страната, работим координирано. Имахме срещи с г-н Андрей Ковачев, г-жа Филиз Хюсменова и с г-н Ангел Джамбазки, както и с колеги от Румъния и Хърватия по подготовката на дебата в различните парламентарни фракции. Защото е важно да вземат участие депутаи не само от тези страни, а да се чуят гласове и от Италия, Великобритания, Германия. От страна на социалистите дебатът ще бъде открит от Джани Питела, който е лидер на групата, за да подчертаем политическото значение на това решение на социалистите.“, коментира Сергей Станишев.


„Всичко това не се прави самоцелно – помните, тази година имах няколко инициативи, по-скоро национални отколкото партийни. Те бяха за това каква Европа искаме да видим и за общата ни сигурност и отбрана. Инициирах ги, за да сме наясно с нашата позиция и съм благодарен и на премиера, и на всички институции, и на лидера на опозицията Корнелия Нинова за участието и защото показахме, че макар да сме хора от различни политически сили, с различни убеждения, опоненти във вътрешен план,  когато става дума за национални интереси можем да си говорим. Това вече е условие за успех, защото не във всички европейски страни е възможно.“, продължи лидерът на евросоциалистите.


 „Не смятам, че трябва да се съгласяваме за членство „на парче“ – като подарък за нещо, което ни се полага. Визирам приемането в Шенген по въздух. Надявам се също така през следващата година да се извършат необходимите вътрешни реформи в областта на правосъдието и вътрешните работи, за да отпадне до края на мандата на ЕК и Механизмът за сътрудничество и проверка. Преди две седмици по време на представянето на европейския доклад в моята комисия – по вътрешни работи и граждански права – заявих, че този механизъм загуби своята инерция и своята роля на двигател на реформи. В много отношения той се превърна в рутинно упражнение и за ЕК, и за правителствата. Поради липса на ясни критерии. И стана инструмент за неравноправно третиране на България и Румъния. Не че ние нямаме нашите проблеми в тази област: корупция, организирана престъпност, напротив. Но Механизмът вече не дава добавена стойност, изчерпан е. И ако говорим за сериозно отношение в ЕС по теми като върховенство на закона, политически свободи, на медиите в това число, права на човека, необходим е Общ европейски механизъм, който да се отнася за всички. Защото докато България и Румъния се наблюдват стриктно по тези въпроси и всяка година има доклади, в много страни – като Полша и Унгария например, се погазват основни европейски принципи и политическите стълбове на ЕС.“, завърши анализа си президентът на ПЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак