Олеся Илашчук

Свързани новини

26.04.2024 09:27

Надяваме се, че US парите ще помогнат да се стабилизира фронтовата линия: Украинският посланик

Видян 1225 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Колкото до реалистичните задачи пред Украйна през тази година, ние се надяваме, че пакетът американска помощ ще помогне да се стабилизира фронтовата линия, това заяви посланикът на Украйна у нас Олеся Илашчук в специално интервю за bTV. припомняме, че преди дни министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че руските войски твърдо контролират ситуацията на бойното поле и постоянно отблъскват украинските сили.

Мислили ли сте си някога, че две жени ще сме наведени над картата на Украйна и ще говорим за фронтовата линия и за бойните действия?

Олеся Илашчук: Никога! И на мен ми беше необходимо време, за да осъзная, че това се случва, че това е истина.

Всъщност докъде сме в тази война? Каква е ситуацията на бойното поле?

Олеся Илашчук: Ситуацията на фронта е много сложна. Общата дължина на границата с Беларус и Русия е повече от 3000 км. Активните бойни действия текат на участък с обща дължина 1250 км. Отбраната изисква значителни ресурси. За разлика от държавата агресор, Украйна се старае да намали загубите и да опази всеки човешки живот. Руската пропаганда постоянно се опитва да демонстрира фалшиви успехи за сметка на страшните загуби. Завземането на унищожения град Авдиивка струваше на Русия повече човешки животи отколкото бяха жителите на това населено място.

Ситуацията като цяло – тя е много сложна. Държавата терорист започна целенасочено да унищожава енергийната система на Украйна и гражданската инфраструктура. Липсата на средства за противовъздушна отбрана доведоха до големи разрушителни последствия, до значителни жертви сред мирното население. И ние вярваме, че с получаването на необходимите системи за защита на небето на Украйна ще можем да се почувстваме по-спокойни и да поддържаме фронта по ефективно.

Възможно ли е с тази помощ на американците да се обърне инициативата на фронта?

Олеся Илашчук: Колкото до реалистичните задачи пред Украйна през тази година, ние се надяваме, че пакетът американска помощ ще помогне да се стабилизира фронтовата линия. Очакваме, че в този пакет помощ ще влязат системи за противовъздушна отбрана, ракети и артилерийски снаряди. Именно техният недостиг в последно време доведе до тежки боеве за всеки милиметър от нашата земя. С пристигането на помощта крайна ще може да забави напредването на руските войски и да противостои на превъзходството на Русия във въздуха и да възстанови снабдителните линии. За нас това е много важно.

Достатъчна ли е?

Олеся Илашчук: За какво да е достатъчна – да спечелим войната или да я продължим. Ако е, за да спечелим войната, пред нас има много обща работа и решения и фактори, които влияят на това.

Формулата за мир, която беше представена пред ООН, от днешна гледна точка постижима ли е?

Олеся Илашчук: Украинската формула за мир предложена от Зеленски е единственият вариант за постигане на мир и стабилност, няма алтернатива. Всякакви други варианти са или дезинформация или фейк, защото предложената формула се подкрепя от близо 70 държави.

Миналия месец ООН излезе с доклад за украинските военнопленници. Имате ли представа колко украинци са в руски плен?

Олеся Илашчук: В Руски плен се намират хиляди украинци, военнослужещи и цивилни. Само те са над 1600, което е в нарушение на международните конвенции. Завръщането на нашите граждани – военни, цивилни и деца, е важен приоритет за нас. Според официалните данни на омбудсмана на Украйна за съжаление 30 000 украинци се смятат за безследно изчезнали. Данните на международните организации са далече от действителността. Но тъй като достъпът на международни наблюдатели е забранен, а данните на държавата агресор са изфабрикувани.

А от началото на войната колко войници са били разменени?

Олеся Илашчук: Няколко хиляди! Но ситуацията с пленниците е много тежка. Веднага щом се завърнат, започват да разказва за страшни изтезания. Какво се извършва с мъжете, с жените - и с животни не се постъпва така. За каква конвенция можем да говорим, това са ужасни неща.

На каква помощ още разчитате и от кого?

Олеся Илашчук: Помощта за Украйна е и трябва да остане във фокуса на вниманието на страните от ЕС и НАТО. От нашия общ успех зависи нашето бъдеще и да върнем мира и стабилността. Помощта за Украйна не е ситуативна благотворителност, а гарантира сигурността. Да се живее под мирно и безопасно небе. В условия, когато Русия използва иранско и севернокорейско оръжие за нови и нови удари по Украйна, международната коалиция за укрепване на отбранителната способност на Украйна трябва да работи 24 часа, 7 дни в седмицата.

С ваша ракета Нептун беше потопен флагмана на руския флот. В този ред на мисли – как функционира вашият военно промишлен комплекс? Какво успявате да компенсирате?

Олеся Илашчук: Русия се опитваше на превърне целия Черноморски и Азовски регион в зона на своеволието си. Но не успя. Черноморският флот на Руската федерация загуби до 30% от потенциала си. В Черно море се води първата в световната история морска война с масово използване на морски дронове, което е уникално. Успехите на Украйна се наблюдават от целия свят и нашата обща задача е със общи усилия да възвърнем сигурността в Черно море.

Украинският военнопромишлен комплекс работи в условията на война, развива се, но ще се въздържа от подробности, защото всяка информация може да бъде използвана от държавата агресор. Само ще подчертая, че ние много ценим помощта и сътрудничеството в сферата на военно-отбранителната промишленост и с България и със страните от ЕС и НАТО.

Процесът на възстановяване на разрушенията и щетите в Украйна продължава почти от първите дни на войната. Защо решавате да поправите всяка следа от войната много бързо?

Олеся Илашчук: Ние украинците пораждаме много феномени, включително и на устойчивостта – не само да оцеляваме, но и да се развиваме. И ние украинците, въпреки постоянния руския терор, запазваме способността си за нормален живот. Това е също една от формите на съпротива. Желанието час по скоро да възстановиш дома си, улицата си, града си и… сърцето си. Ние не преживяваме синдрома на отложения живот, ние живеем сега. Войната ни научи да живеем сега, защото осъзнаваме, че всеки миг може да бъде последен.

Как са вашите близки в Украйна?

Олеся Илашчук: Днес украинците преживяват истинския ад на земята. Преди около месец загина сина на мой братовчед, мой племенник, помня го като дете. Той е едва на 20 години. За съжаление, загина на такова място, че тленните му останки не могат да бъдат прибрани. Няма думи за утеха за родителите, които губят децата си. Много е тежко. Знаете ли, преди войната се съветвах със съвестта си, а сега се съветвам със смъртта дали ще мога в последния си час да погледна себе си в очите.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 88 26.04.2024 14:18

    Пилците се броят на есен.

  • 001 Anonimen 26.04.2024 09:48

    Наивна теза, че помоща на Америка за Украйна, ще помогне с нещо. Още една възможност да отиде в банковите сметки на корумпираните управници в Киев, и да се увеличат гробищата с още половин или повече нещастни войни, за загубена кауза ...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог