Националните паркове са наистина любители на големите неща, особено на изключително големите забележителности.

Свързани новини

17.09.2023 07:09

Най-големият национален парк в света е по-голям от повечето държави

Видян 19644 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националните паркове са наистина любители на големите неща, особено на изключително големите забележителности.

Национален парк "Сагарматха" в Непал охранява южните склонове на връх Еверест, най-високия връх в света с височина 8 849 метра.

В националния парк "Канайма" във Венецуела се намира водопадът Анхел, най-високият водопад в света с височина 979 метра.

Археологическият парк Ангкор в Камбоджа, простиращ се на 400 кв. км, може да се похвали с най-големия религиозен паметник и най-големия древен разрушен метрополис в света.

Но най-голямото нещо в националните паркове може би е техният колосален размер.

По-голям от Делауеър и с приблизително същия размер като Уелс, Йелоустоун е смятан за огромен, когато през 1872 г. става първият национален парк в света.

Експлозията от нови защитени територии в края на 20-ти и началото на 21-ви век обаче засрамва по-старото поколение национални паркове по отношение на размера им. Някои от новите паркове са повече от 50 пъти по-големи от Йелоустоун.

Ето кои са най-големите паркове на всеки континент.


Северна Америка

Разположен на почти половината от най-големия остров в света, Националният парк "Североизточна Гренландия" понастоящем е най-големият национален парк в света и най-голямата защитена зона на сушата.

Трудно е да си представите огромния му размер - 972 000 квадратни километра (375 000 квадратни мили), което го прави по-голям от всички държави членки на ООН с изключение на 29.

Огромният леден щит на Гренландия обхваща по-голямата част от парка, но има и дълга, пресечена брегова линия, която е дом на мускусни волове, бели мечки и много други арктически животни.

Най-добрият начин да се стигне до парка от най-близкия град Иттоккортоормийт "е с лодка през лятото, а през зимата - с кучешки впряг с нашите местни ловци", казва Мете Пике Барселайсен от "Нану Травел", която предлага екскурзии до Източна Гренландия.


 Южна Америка

Най-големите паркове в Южна Америка се намират в най-слабо населените региони на континента - Амазонка и Патагония.

Шампионът е националният парк Чирибикете в югоизточна Колумбия (43 000 кв. км/17 000 кв. мили). Защитавайки огромен район от амазонски тропически гори, планини с плоски върхове тепуи и диви реки, паркът прилича по-скоро на нещо от "Джурасик парк", отколкото на съвременен пейзаж.

Може и да няма динозаври, но мястото е обитавано от други върхови хищници.

Наричан от местното коренно население "Малока (къщата) на ягуара", Чирибикете се отличава с широк спектър от флора и фауна, както и с повече от 75 000 древни скални рисунки, някои от които са създадени преди повече от 24 000 години.

Colombia Oculta предлага екскурзии над истински "изгубения свят" на Чирибикете.


 Австралия

Най-големият природен резерват в Австралия също е съвсем нов. Националният парк Munga-Thirri-Simpson Desert National Park, който обхваща 36 000 квадратни километра/13 900 мили, е обявен през 2021 г., за да защити сурово красивите пустинни пейзажи в далечната северна част на Южна Австралия.

Той включва едно от най-големите дюнни полета в света, акациеви гори, тревни съобщества от спинифекс, гипсови разкрития и вериги от плая (сухи) езера. Освен за повече от 150 вида птици, паркът е сухо местообитание за малки торбести животни (много от тях нощни), динго, диви камили и перенти (най-големият гущер в Австралия).

Понастоящем в парка няма съоръжения за посетители и асфалтирани пътища; всеки, който се впуска сам в пустинята Симпсън, трябва да е добре запознат с оцеляването в дивата природа. Outback Spirit Adventures предлага 14-дневни обиколки с водач в Mercedes Benz G Wagons. Поради големите горещини паркът е затворен през лятото на антиподите.


Азия


Пейзаж от Националния природен резерват Сандзянюан (SNNR), известен също като Природен резерват Сандзянюан или Природен резерват "Трите реки
отдалеченият национален парк Сандзянюан в Китай.



Въпреки че е най-големият континент, Азия изостава в надпреварата за най-големите национални паркове в света.


Създаден през 2021 г., китайският национален парк Санджанюан вече е най-големият (123 100 кв. км/47 529 кв. мили) - колосално парче от Тибетското плато, което подхранва изворите на реките Яндзъ, Жълтата и Ланцанг.


Сурови и отдалечени, планините приютяват редица редки, застрашени или уязвими животински видове - от снежни леопарди и хималайски вълци до див як и алпийски мускусен елен. Паркът включва и културни обекти.


Elevated Trips предлага пътувания с водач из провинция Цинхай, които включват и посещения в района на Санджанюан.


Европа


Като се има предвид малкият размер на Европа в сравнение с много други континенти, много от най-големите паркове в Европа изглеждат дребни в сравнение с останалите. Но това не означава, че те всъщност са малки.


Най-големият от тях е исландският национален парк Vatnajökull (14 141 кв. км/5 460 кв. мили). Резерватът е олицетворение на етоса на острова "огън и лед" - чудна страна от вулкани и горещи извори, фиорди и ледници, която е лесно да се изследва самостоятелно (къмпинг, пешеходен туризъм и наблюдение на птици) или чрез екскурзии с водач.


 Африка


Гемсбок (Oryx gazella) В типично пустинно местообитание. Разпространение в Югозападна и Северна Източна Африка. Пустинята Намиб, Национален парк Науклуфт, Намибия.
Национален парк Namib Naukluft в Западна Намибия.



Едни от най-високите и най-големите пясъчни дюни в света са централната част на националния парк Намиб Науклуфт в Западна Намибия - най-големият в Африка с площ 49 768 кв. км (19 216 кв. мили).


Дюните, някои от които са високи повече от 200 метра, са създадени от хилядолетия вълни и ветрове, които отлагат пясък върху най-старата пустиня в света.


Лесен за изследване със собствен автомобил, главният път на парка води до оживените дюни Сосусвлей и фотогеничния Мъртъввлей с неговата призрачна гора. Полетите с балон с горещ въздух предлагат гледка от птичи поглед към страхотния пустинен пейзаж.


В допълнение към легендарните си дюни Намиб Науклуфт е известен с пустинните си каньони, разбития от кораби шипченски бряг, както и с флората и фауната, които са се приспособили към едно от най-сухите места на Земята.


Въпреки че не е национален парк сам по себе си, най-голямата защитена зона в Африка е Трансграничната защитена зона Каванго-Замбези (520 000 кв. км/200 000 кв. мили), създадена през 2012 г. за опазване на прилежащите части на Замбия, Зимбабве, Мозамбик, Ангола и Намибия.


Антарктида


В долната част на планетата все още няма национални паркове, но единственият официален природен резерват в Антарктика е защитената морска зона "Море Рос".


Създаден през 2016 г., резерватът се простира на площ от 1,55 милиона квадратни километра (600 000 квадратни мили) и е дом на милиони полярни животни, включително пингвини, китове, тюлени и морски птици.


И все пак, в някакъв момент в бъдещето целият континент може да се превърне в Световен парк Антарктика. С площта си от 14,2 млн. кв. км (5,5 млн. кв. мили) той ще бъде около 10 пъти по-голям от всеки друг резерват.


"През 80-те години на миналия век НПО (неправителствени организации) популяризираха идеята, че Антарктида трябва да бъде обявена за световен парк", казва Клер Кристиан, изпълнителен директор на Коалицията за Антарктика и Южния океан. "Но това не се случи."


Вместо това държавите от Антарктическия договор подписаха ново международно споразумение, наречено Протокол за опазване на околната среда, което забранява добива на полезни изкопаеми и установява правила за свеждане до минимум на въздействието върху околната среда на туризма и научноизследователските дейности в Антарктида.


Източник: CNN


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион