ИТ компании в България

Свързани новини

26.01.2024 09:49

Наполовина по-малко са новорегистрираните ИТ компании в България през 2023 г.

Видян 442 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новите ИТ компании у нас наброяват едва 25 през изминалата година, което представлява над 50 процента спад в започването на технологичен бизнес в страната ни в сравнение с предходната година. Това сочат данните на специализираната платформа "Джоб Борд" (Job Board) за ИТ специалисти, собственост на компанията DEV.BG. Данните обхващат компаниите, които са отворили офис в България през 2023 г. и имат кариерен профил в платформата, се уточнява в съобщение на компанията.

За сравнение, броят на новооткритите ИТ фирми (български и чужди) у нас през 2022 г. е бил 56, през 2021 г. - 82, а през 2020 г. - 84. Главната причина за спада в навлизането и създаването на нови "играчи" в областта на българската ИТ индустрия са световните кризисни процеси, разкрива още проучването на DEV.BG.

Според него, най-голямата част от всички нови компании (52 процента) са със смесена дейност – продуктова, услуги, внедряване на софтуерни системи и ИТ консултиране едновременно. 36 процента са стриктно продуктови компании, 10 процента са изцяло в областта на услугите, а останалите са посочили само внедряване на софтуерни системи като основна дейност. В сравнение с предходната година се запазва динамиката на превес на продуктовите фирми над тези с друг вид дейност.

Друг детайл от обобщения доклад на DEV.BG показва съотношението между българските и чуждестранните компании, които откриват дейност в България през миналата година.

"Оказва се, че 60 процента от новите фирми на нашия ИТ пазар са чуждестранни (с централен офис извън България), а останалите 40 на сто – български", посочват авторите на доклада.

Сред новодошлите в страната компании през миналата години са както световни гиганти с над 8000 служители, така и наскоро създадени компании като английска такава, целяща да постигне качествена промяна в храненето на домашните любимци или румънския новаторски проект "ЕйАй Гърлфренд" (AI Girlfriend). Сред световните гиганти, навлезли у нас през миналата година, са първата софтуерна фирма за онлайн хазарт, която започва да работи с криптовалути, както и компания, предоставяща данни, обучения и сертификации за B2B и B2C клиенти в разнообразни индустрии, се казва в съобщението.

Сред българските нови играчи се отличават дружество, създаващо софтуерни решения за авиацията, фондация за краудфъндинг (crowdfunding) софтуер (SaaS) и организиране на благотворителни кампании, фирма-разработчик и консултант в областта на блокчейн и DLT, внедрител на специализиран софтуер за различни икономически сектори и други.

"Очаквано се запазва тенденцията за концентрация на новооткритите офиси предимно в столицата и големите градове. Най-голям брой новооткрити локации има в София – 18, а в останалите големи IT дестинации броят на офисите е значително по-малък – в Пловдив са открити два, във Варна – три, а в Бургас – един," съобщават от DEV.BG.

Най-многобройни сред новите IT компании у нас са микро фирмите с по-малко от десет ИТ служители (60 процента). Малките с между 10 и 30 технологични специалисти съставляват 32 на сто от всички, а останалите 8 процента са големите играчи с над 70 ИТ  служители. "Този вид разпределение е вече традиционно за българския технологичен пазар и в това отношение 2023 г. не се различава от предходните три години", посочват още от DEV.BG.

Новонавлезлите през миналата година у нас ИТ компании имат разкрити общо 37 отворени позиции в "Джоб Борд" .

БТА припомня, че от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) изнесоха в края на ноември данни за развитието на ИКТ сектора в България, показващи, че приходите на бранша у нас ще надхвърлят за пръв път 8 милиарда лева през 2023 година. Въпреки прекрачването на този праг обаче от бранша наблегнаха на факта, че се настройват към работа в една по-предизвикателна среда.

"До септември тази година смятахме, че приходите ни ще растат с 20 процента, но след третото тримесечие видяхме, че има отрезвяване на важните пазари в Западна Европа и в САЩ. Там орязването на разходите ще бъде по всяка вероятност водеща тема през 2024 година и този процес се очаква да продължи повече от една година. Гледаме на случващото се като на здравословен процес на фона и на по-скъпия капитал. Актуалната прогноза за ръста на приходите на софтуерните компании в България е за 12,1 процента през тази година", каза Георги Брашнаров, член на Консултативния съвет на БАСКОМ, по време на събитието по представяне на БАСКОМ Барометъра.

Източник: БТА

 






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

везни