По думите му Китай се е наместил осезаемо на африканския континент, заемайки мястото на Запада.

Свързани новини

15.08.2023 15:27

Нестабилността в Нигер ще има икономически последици: Любомир Кючуков

Видян 828 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Превратът в Нигер се различава от десетките африкански военни преврати през годините поради две причини - уран и геополитика. Нигер е един от основните износители на уран за Европейския съюз и за САЩ. А войната в Украйна изведе на преден план битката за т.нар. "Глобален юг" - страните от Африка, Латинска Америка и Азия. Африка като цяло не осъжда Русия и не подкрепя Запада за санкциите".

Това каза пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, бивш заместник-министър на външните работи, дипломат.

И допълни, че има тенденция за оформяне на своеобразен не-Запад:

"Това е една пасивна съпротива срещу трактовката на Запада за войната в Украйна срещу санкциите. Всички тези страни разглеждат войната в Украйна като геополитически сблъсък, а не като сблъсък на ценности".

В предаването "12+3" Кючуков посочи, че сред причините за преврата се открояват постколониалната експлоатация от Франция, бедността, политическата нестабилност, корупцията на местните елити, междуплеменните конфликти, демографският бум, включително и климатичните промени.  

"Нестабилността в региона ще има икономически последици - и по отношение на петрола, и по отношение на урана, но и по отношение на комуникациите, защото след Судан и Либия въздушното пространство на Нигер също е забранено за полети".

По думите му Китай се е наместил осезаемо на африканския континент, заемайки мястото на Запада.

"Китай измести бившите колониални империи от тяхното влияние на континента - икономически и политически. Чрез инвестиции създава видимост на конкретно присъствие".

Той поясни, че ако Франция загуби Нигер и Чад, основните бази за френските войски в територията на Сахел, ще загуби и възможността си да влияе върху цяла Западна Африка.

"Възможностите на Русия за активно политическо действие в Африка са малки. От континента Русия се стреми да получи суровини и гласове в ООН, както и да неутрализира геополитическото влияние на Запада в целия африкански континент". 





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева