Джон Кърби

Свързани новини

27.06.2023 09:30

Няма "непосредствена" заплаха за атомната електроцентрала в Запорожие: Белият дом

Видян 834 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ наблюдават ситуацията в Запорожската атомна електроцентрала, която се намира близо до фронтовата линия между руските и украинските войски, но не виждат признаци за непосредствена заплаха за съоръжението, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби на брифинг в Белия дом.

"Няма да навлизам в конкретна разузнавателна информация", каза Кирби, когато бе попитан за обвиненията на Киев, че Русия се готви да взриви централата.

"Имаме възможност в близост до централата да наблюдаваме радиоактивността", добави той. "Просто не сме видели никакви признаци, че тази заплаха е непосредствена, но я наблюдаваме много, много внимателно".

Миналата седмица Украйна твърдеше, че Русия подготвя радиационен инцидент в Запорожката АЕЦ. Президентът Владимир Зеленски заяви, че Москва иска да предизвика "изтичане на радиация" в централата, като се позова на оценки на украинското разузнаване. Според неговия помощник Михаил Подоляк Русия е минирала охлаждащия водоем на съоръжението и се готви да извърши "мащабна терористична атака", за да "спре украинското контранастъпление и да създаде обезлюдена санитарна сива зона".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече твърденията на Зеленски и Подоляк "поредната лъжа", идваща от Киев, като отбеляза, че Москва си сътрудничи напълно с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Ръководителят на надзорния орган на ООН Рафаел Мариано Гроси посети съоръжението миналата седмица и опроверга твърденията на Украйна.

"МААЕ е запозната със съобщенията за поставени мини в близост до охлаждащото езеро. По време на посещението на генералния директор не бяха забелязани мини на обекта, включително в охлаждащото езеро", заяви Гроси в доклад.

През март 2022 г. руски войски поеха контрола над Запорожската атомна електроцентрала и близкия град Енергодар. Околният регион официално стана част от Русия след референдуми, непризнати от Запада, проведени през септември миналата година. Нейните шест реактора в момента работят в режим на готовност.

Москва обвини силите на Киев, че многократно са насочвали към ЗНЗ артилерия и дронове, както и че в един момент са се опитали да извършат десант, за да превземат съоръжението.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни