Григори Григоров беше председател на Съвета на директорите при Борисов 3, а служебното правителство
01/03

Свързани новини

15.06.2023 17:15

Нов зам.-министър на ПП/ДБ е уволнен като шеф на БДЖ за далавера за 27 М лв. с боса на борческата групировка 777

Видян 14575 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Одобреният късно в сряда нов заместник-министър на транспорта, третият изобщо назначен лично от новия премиер акад. Денков, шокира повече дори от скандално уволнения 3 часа след подписа за назначаването му от министър-председателя „горски на Вълка и Доган” в МЗХ.


Григори Григоров беше председател на Съвета на директорите при Борисов 3, а служебното правителство С


МИНИСТРИ КИРИЛ ПЕТКОВ И АСЕН ВАСИЛЕВ ГО УВОЛНИ И ГО ДАДЕ НА ПРОКУРОР ЗАРАДИ СКАНДАЛНА СДЕЛКА – СЪЩИЯТ СЕГА Е НАЗНАЧЕН ИМЕННО ОТ КВОТАТА НА ТЯХНАТА ПАРТИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА В КАБИНЕТА. Интересно какво ли е променило позицията на Промяната и дали, каквото и да ни говорят, става дума за пари?


На 29.06.2021 г. служебният кабинет, в който изгряха политическите звезди на Петков и Василев и на чиито криле те създадоха политическия си проект, уволни Григори Григоров.  Тогавашният транспортен министър цитира реалната причина за скандалното освобождаване: „редица нередности и административни нарушения" в проведените обществени поръчки от БДЖ - Пътнически превози ЕООД за ремонт на вагоги и за охрана.


Едно от най-фрапиращите е сключването на договор за ремонт на 15 вагона с частния жп завод в Дряново, без БДЖ да обяви процедура по Закона за обществените поръчки. А тя е напълно задължителна.
Цялата стойност на договора възлиза на над 30 млн. лв. с ДДС, което на практика означава, че ремонтът на един вагон с ДДС излиза по над 2 млн. лв., каквато е цената на чисто нов, модерен, съвременен, технологичен вагон. Не на  произведени в средата на 80-те в същия завод в Дряново, когато той е бил държавна собственост.


Оказва се, че предприятието няма авторски права върху проекта на вагоните, което означава, че реновирането им може да бъде извършено и от друг завод.


Още по-интересното е КОЙ и как печели скандалната и незаконна поръчка, защото това разкрива цяла престъпна схема, замислена като многоходова комбинация:


Оказва се, че първо въпросната частна фирма Инерком е изкупена в навечерието на поръчката, дадена от новия заместник-министър на Промяната от Валери Димитров – бос на софийския клон на някога могъщата борческа групировка от Пловдив, известна от медиите като Седмиците или 777 и с фалита на Кристалбанк – един от кухите трезори, фалирали при серията банкрути от времето на Виденов.
После Григори Григоров, убедил се, че това е свършено, пуска поръчката.



Валери Димитров, в центъра


За да не се явяват други кандидати, които да предложат реална – много по-ниска и адекватна на пазарната конюктура цена, организаторът лансира дълбоко неверен аргумент, така че процедурата да се проведе без търг и конкурс.


За да мине, се твърди, че няма друг, който може да направи ремонт на тези вагони, което – разбира се – не отговаря на истината. Нещо повече, даващият поръчката е наясно за липсата на лиценз и авторски права на някогашния държавен завод, който вече е станал частна фирма.


Въпреки всичко това и с ясното съзнание какво извършва, той подписва скандалната сделка, платена с нашите пари на данъкоплатци.


Тази работа е извършена през коронавирусната 2020 г . и никой, особено МВР, Следствието и Прокуратурата не й обръща внимание.


Друг скандален договор, подписан от ръководството на БДЖ, начело с Григори Григоров, при това отново с борчески привкус и дни преди служебното правителство да бъде назначено от президента Румен Радев, е за охрана на обекти на националния жп превозвач в цялата страна с частна и отново пловдивска по корени фирма.


Това става въпреки че държавната компания има собствено звено за охрана. Договорът за охрана също е на стойност близо 30 милиона лева за срок от 5 години.



„Проверките на цялостната документация отчитат неверни информации и необосновани действия за провеждане на процедури, което се отнася до целесъобразността и прозрачността на проведените поръчки”, заключава през 2021 г. ревизиращият управлението на ГЕРБ служебен кабинет. В който звездите на разобличенията бяха Петков и Василев – днес лидери на Промяната.
Това на думи.


На дело в управлявания от тях кабинет, в който съдружника на Петков в НПО е премиер, а съпредседателят му в ПП – Василев е финансов министър.
По делата ще ги познаете...
Следва


Радостина Тонева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 16.06.2023 07:46

    Първо проверете, после пишете. Григоров беше уволнен под този претекст от Христо Алексиев/когато стана служебен министър на транспорта за втори път/ по лични причини. Прокуратурата при всички разследвания не намери повод за до съдебно производство. Факт. Не очерняите с драскания най-способния мениджър, появявал се в БДЖ през последните 10 години. Отвратителни "журналисти"

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Доста неща имате за вършене

Доста неща имате за вършене. Преценявайте правилно кое