Това е всъщност е второто първо четене на Конституцията, тъй като през октомври предложенията събраха 161 гласа при необходими 180, за да може процедурата да протече по т. нар.  "бърза писта". Сегашното гласуване  позволява да се поеме по "бавната писта", което означава, че трябва да има 3 четения до окончателното приемане. Амбицията на управляващите от Сглобката е това да стане до края на годината. Дебатът протече оспорвано, но без видими скандали.

Свързани новини

11.12.2023 09:36

НС без доверие посяга на Конституцията: Радев

Видян 1049 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Не е нормално парламент с такова критично ниско гражданско представителство и с още по-ниско обществено доверие да посяга на Конституцията”, заяви от Сърбия президентът Румен Радев в коментар за приетите от НС на първо четене промени в основния закон в петък. Той е на работно посещение в северозападната ни съседка по покана на колегата си Александър Вучич, с когото откриха новата газова връзка между страните ни.


“Народните представители имат други важни неща, с които да се занимават“, подчерта държавният глава по повод вота на депутатите. Напомняме, че "за" гласуваха формациите от НЕкоалиция - ГЕРБ, ППДБ и ДПС, които този път събраха 164 гласа, а "против" бяха 66 депутати от опозицията. Нямаше въздържали се. Следващото гласуване се очаква да е на 15 декември, петък, а третото, окончателно - седмица след това, на 22 декември.


“Убеден съм, че ако промените в Конституцията не минат, самото правителство ще подаде оставка”, закани се по-рано министърът на правосъдието Атанас Славов.


Това е всъщност е второто първо четене на Конституцията, тъй като през октомври предложенията събраха 161 гласа при необходими 180, за да може процедурата да протече по т. нар.  "бърза писта". Сегашното гласуване  позволява да се поеме по "бавната писта", което означава, че трябва да има 3 четения до окончателното приемане. Амбицията на управляващите от Сглобката е това да стане до края на годината. Дебатът протече оспорвано, но без видими скандали.


Част от големите промени в основния закон касаят ролята на държавния глава и служебните кабинети. Те предвиждат парламентът да не се разпуска при падане на правителството, като НС не заседава само в периода на предизборна кампания. Служебен премиер да се избира измежду основните институции в страната – шефа на парламента, председателя на КС или управителя на БНБ, което е правен абсурд - смесване на разделените власти и отнемане на независимостта на централната банка. Датата на националния празник няма да се променя.


Освен това ще има нови правилата за избор на служебен кабинет. Другите изменения засягат разделянето на ВСС на съвет за прокурори и съвет за съдии с премахване на  пленума. Предвижда се още главният прокурор и председателите на върховните съдилища да имат по-кратки мандати.


Припомняме, че поправките в Конституцията ни бяха разкритикувани от Венецианската комисия, която обяви проекта за немотивиран и лишен от обществено обсъждане. Становището на органа съвпада с мненията на всички наши правни експерти, в т.ч. и на ВСС. Магистратите от съвета също не приемат по-голяма част от предложените промени в Конституцията. Най-важното е, че според конституционалисти предложенията за такива поправки по закон няма как да бъдат гласувани от обикновено НС.


„Не трябва да се оставя впечатление, че основният закон в държавата се ползва като прикритие и оправдание за необходимостта от съществуване на тази коалиция“, коментира сега Радев. Той подчерта, че няма как да участва със свои предложение в подобен парламент с ниско доверие.


 Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева