Свързани новини

05.02.2021 10:23

Онкоболните могат да се ваксинират: проф. д-р Асен Дудов

Видян 1009 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пандемията сковава лечението на онкоболните пациенти. При тях спирането на лечението дори за месец има неблагоприятни ефекти след това. Това обясни пред БНР проф. д-р Асен Дудов, началник на Клиниката по медицинска онкология към "Acibadem Сити клиник УМБАЛ Младост" и председател на Българското онкологично научно дружество.

В началото на пандемията у нас повече са пострадали пациентите с недовършена и непотвърдена докрай диагноза на онкологичното заболяване, посочи проф. Дудов. Те са отложили довършването на диагнозата си, а няколко месеца по-късно са стигнали до лекарите  с напреднало страдание.

Ако някой пациент има сериозно опасение за себе си, би могъл директно да се обърне към най-близкия до него онкологичен център, за да уточни своята диагноза, напомни специалистът.

Проф. Дудов препоръчва на онкоболните пациенти да не се въздържат от ваксиниране и да се посъветват за това със съответния медицински онколог. Дотук представените ваксини са абсолютно съвместими с курсовете на лечение, каза той.

„След като има възможност да избегне заболяването, е просто нелепо да се среща с него.“

Американската асоциация по клинична онкология в свое становище също е изтъкнала, че това е от полза за онкологичните пациенти.

Много рядко сред онкоболните пациенти специалистите у нас са наблюдавали „тежко, затегнато протичане“ на коронавирусната инфекция, отбеляза още проф. Асен Дудов. „Но все пак те са пациенти с относително понижен имунитет по време на лечението.“

„Третата вълна за съжаление ще дойде. Надали може да има някакви колебания. Това е очаквано“, коментира Дудов в предаването „Преди всички“ относно хода на пандемията.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец