Свързани новини

05.07.2018 17:37

Отровиха Черно море, властта мълчи

Видян 4887 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Авария доведе до изпускане на хидравлична течност около Каварна и Калиакра, съобщава Дневник. Според изданието подводната инсталация на платформа Галата, която добива газ от находищата в Черно море, е аварирала на 30 януари т.г.


Информацията беше официално потвърдена от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите едва в средата на юни, след като въпроси за инцидента бяха изпратени още на 21 май. Какво количество е изтеклата хидравличната течност не е ясно, тъй като различни източници съобщават за количества от еднократно изпускане на 3 л до 200 – 300 л дневно, при това за неуточнен период от време. Течността е класифицирана от производителя й като "опасна". Собственик на платформата "Галата" е регистрираното в "офшорния" Люксембург дружество Petroceltic Resources SARL.


От отговора на екоминистерството става ясно, че проверка за инцидента е била назначена едва, след като Дневник изпрати въпроси по случая. Тя е установила, че аварията е станала на около 6 мили извън 12-милната зона на България, след като риболовен кораб, регистриран с името Tais, е навлязъл в забранения 500-метров периметър около сондажа и тръбопроводите. Тралът на кораба е разкъсал т.нар. контролна линия на дънните кранове на инсталацията за добив на газ, което е предизвикало загуба на налягане и теча на хидравлична течност. Според екоминистерството хидравличната течност не е опасна за водни организми.  Проверка обаче показва друго. Препаратът е токсичен при поглъщане, не се разтваря във вода и може да причини увреждане на очите, бъбреците и централната нервна система.


В отговорите на Мнистерството на околната среда и водите се съобщава още, че за аварията не е била информирана нито РИОСВ – Варна, нито Басейнова дирекция Черноморски район.


Съвсем друго твърди обаче Министерството на транспорта, в чиято структура е и Морска администрация. В официално писмо, пак в отговор на зададени въпроси, оттам отричат тя да е получавала сигнал за инцидента от Министерството на екологията.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Много силно заглавие, но от статията не разбирам, ако сега отида във Варна на море има ли опасност да се отровя или не??????

  • 001 Вички масла са радиоктивни 30.06.2019 14:08

    Бежанците от Германия в Черноморец.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей