Както посочихме в становището на партията от декември 2023 г., начинът, по който ще бъдат избирани членовете на тези институции и регулаторни органи, е тестът доколко успешна е проведената конституционна реформа. В тази връзка посочихме и риска от номинации и избор на кандидатури по „необосновани с обществения интерес партийни договорки“.

Свързани новини

18.01.2024 14:23

Партия от Сглобката не била информирана за кандидатите за КС на коалицията

Видян 963 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ПП Зелено движение, която участва в Сглобката с ДБ, и която има депутати и свой министър - на туризма Зарица Динкова, която обаче напусна партията, излезе с позиция относно номинациите за конституционни съдии:

Конституционният съд осигурява върховенството на Конституцията, като единствено на него е дадено правото да тълкува конституцията и да се произнася по противоконституционност на закони. Конституционният съд е гарант за прилагането на принципа на правовата държава, който се изразява в упражняване на държавна власт на основата на конституция, в рамките на закони, които съответстват на конституцията. Поради това от особена важност е при избора на конституционни съдии от Народното събрание да бъдат номинирани личности, притежаващи високи професионални и нравствени качества, при спазването на открита и ясна процедура. Конституционните съдии трябва да имат безспорен авторитет и много висока професионална компетентност, като от особена важност е изискването да бъдат независими при работата си в Конституционния съд.

Както посочихме в становището на партията от декември 2023 г., начинът, по който ще бъдат избирани членовете на тези институции и регулаторни органи, е тестът доколко успешна е проведената конституционна реформа. В тази връзка посочихме и риска от номинации и избор на кандидатури по „необосновани с обществения интерес партийни договорки“.

При последните промени на конституцията беше приет нов текст на чл. 91б, съгласно който „Народното събрание спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост.“ Още при провеждане на първата процедура станахме свидетели на неспазване на посочената разпоредба и бяха създадени съмнения за разпределение на партийни квоти. Предлагането само на една номинация от страна на ПП-ДБ без достатъчно предварително вътрешно обсъждане, както и подкрепата за номинацията на ГЕРБ от страна на председателите на коалицията ПП-ДБ, не е съгласувано с политическа партия „Зелено движение“, част от обединението.

На следващо място, не можем да се съгласим с предложената кандидатура на г-жа Десислава Атанасова. Смятаме, че тази номинация създава напрежение и съмнения в обществото относно изпълнение на изискванията на Конституцията за заемане на поста и надделяване на политическите над професионалните качества. Подобни възражения на „Зелено движение“ за политически, а не професионален избор важат и към номинацията за Конституционен съдия на ПП „Възраждане“ – народния представител Цвета Рангелова.

Водени от горното, ние от политическа партия „Зелено Движение” не подкрепяме номинацията на Десислава Атанасова и предлагаме на всички депутати от ПП-ДБ да останат верни на принципите, в името на които сме се обединили, като гласуват „против” тези две номинации.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец