Свързани новини

10.09.2021 09:30

Пътни строители блокираха бул. Цар Освободител заради неизплатени заплати

Видян 1814 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мащабен протест на пътностроителния бранш от цялата страна блокира бул. Цар Освободител, предаде БНР. Стотици работници от пътностроителни и пътноподдържащи фирми преминават на големи групи от Народното събрание към паметника на "Цар Освободител", където ще се проведе протестът.

Българската браншова камара "Пътища" свика този национален протест пред Народното събрание с искане на пътностроителните и пътноподдържащите фирми да бъдат изплатени натрупаните задължения от страна на държавата.

По думите на протестиращите, парите, които трябва да им бъдат платени, са в размер на 1 милиард и 300 милиона лева.

"Тук сме защото от 6 месеца държавата е абсолютно напълно абдикирала от целия бранш. Няма яснота какво въобще ще се случва - ще се строят ли пътища, няма ли да се строят пътища. Слушаме само за някакви незаконни строежи на магистрала "Хемус", но държавата не е само два лота на "Хемус", посочиха протестиращите.

Протестиращите настояват за незабавното изплащане на дължимите им средства. Парите са за извършени, но неразплатени до момента дейности в размер на 700 млн. лева. Държавата - през Министерството на регионалното развитие и благоустройство и АПИ - дължи и още около 6 млн. лева за довършителни ремонти.
Строителните фирми са изправени пред фалит, не могат да изплащат заплати и да се разплащат с доставчиците, а пътищата в страната се рушат заради спрени регулярни ремонти. Така обясни пред БНР причината за протеста инженер Георги Златев от браншовата камара "Пътища".

В последната половин година на практика са спрени всички плащания към пътния бранш, обясни той:

"Всеки един компромис, било то с маркировка, било то с асфалтова настилка, било то с отводняване, е пряк риск за живота и здравето на пътуващите. За да се завършат в годност за експлоатация и състояния, стойността е някъде около милиард и триста милиона".

Половината от тези средства са за извършени, но неплатени дейности по ремонтите и поддръжката на пътищата. Под риск е дори и зимното почистване на част от пътната мрежа, предупредиха от бранша.


Снимка: Наталия Ганчовска, БНР

 




 











Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 10.09.2021 10:22

    Отивайте да си искате парите пред къщата на Тиквата в Банкя, те са в чекмеджето, какво сте се скупчили пред НС, казаха ви хората, парите ги откраднаха вие идиоти ли сте или животни, че не разбирате от дума ?

  • 001 Anonimen 10.09.2021 10:19

    Ей прости български овце от асфалт, защо не се сърдихте на Тиквата и ГЕРБ, че са ви откраднали и раздали парите на свои фирми, а днес протестирате за тези пари и си ги искате ? Това не е народ, това е стадо овце прости и безмозъчни, ГЕРБ да се връщат на власт и да ги уморят от глад тези тъпи идиоти, да фалират държавата, че държава от овце не трябва да съществува ! Няма смисъл от компетентно и разумно правителство стадо от овце може да се води и от тъп овчар !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби