Свързани новини

15.04.2013 10:30

Паветата на софийската улица Цар Иван Асен II остават

Видян 1224 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Паветата на централната софийска улица Цар Иван Асен II остават.


За това си стиснаха ръцете общината и хората в квартала. Кметството направи крачка назад и се отказа от идеята да смени паветата с асфалт, след като десетки граждани излязоха на протест под мотото Искам си павето.


Над 1000 души се включиха и в подписка, с която настояват старинният облик на улицата да се запази.


Тихата улица, която отвежда до Орлов мост, от години чака за ремонт, като идеята беше паветата да бъдат извадени и на тяхно място да се излее асфалт. Но това възмути кореняк софиянците в квартала.


Шанз Елизе са 8 платна от наполеоново време и на никого не му идва наум да извади паветата от там и да ги замени с асфалт - може би французите нямат асфалт", коментира Георги Божилов.


"Това е квартал с много, много възрастни хора и същевременно с много млади хора с деца. Тази настилка позволява по-бавно движение на превозните средства и малко по-голяма сигурност и защита на хората", отбеляза друга протестираща.


Обещанието, че асфалт няма да залее старата градска улица, дойде от зам.-кмета по транспорта. Той увери хората, че паветата ще останат и след ремонта,


"След като има ясно изразено желание от страна на гражданите паважната настилка да бъде запазена, ние разбира се, ще се съобразим с това искане", каза Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта.


Планът за ремонт се преработва в движение. Част от паветата вече се извозват с камиони, докато се изгражда нов водопровод и канализация.


Освен да се върне обаче, паважът трябва и да се подреди. А майсторите на павета са на изчезване. За сметка на това обущарниците по улица "Иван Асен Втори" се роят. Заради разбитите тротоари, които от години са препятствие за минувачите. В знак на протест някои от хората в квартала отказват дори да си плащат данъците.


Обещанието на кметството е, с ремонта на улицата тротоарите бъдат обновени, осветленито - също. А доколко ще бъде спасен духът на Стара София, ще видим след като си тръгнат багерите и паветата бъдат върнати на мястото си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак