"Потребителят не следва да бъде поставен във финансово по-неблагоприятно положение, отколкото би бил, ако еврото не беше въведено“, пише още в проектодокумента.

Свързани новини

22.10.2022 08:16

Плащаме в лева и евро месец след въвеждането на единната валута

Видян 10254 пъти | Коментари 10
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В рамките на 30 дни от въвеждането на еврото у нас, цените ще се обозначават едновременно в двете валути. Това предвижда законопроектът на финансовото министерство, който цели безпроблемно въвеждане на единната валута в България, предаде бТВ.


Веднага след въвеждането й, работодателите ще бъдат задължени да започнат изплащане на заплатите в евро. Сумите в трудовите договори ще трябва да бъдат превалутирани в полза на служителя, като се закръгли до най-близкия евроцент. Пенсиите и социалните помощи също ще бъдат превалутирани в полза на получателя до последния евроцент.


В законопроекта е записано, че обръщането от лева е евро, задължително ще се извършва по фиксирания курс от 1,95583 лева за 1 евро. За целта ще трябва да се използва курсът с всичките пет знака след десетичната точка. Няма да се допуска преизчисляване на суми в съкратена форма на фиксирания курс.


"Потребителят не следва да бъде поставен във финансово по-неблагоприятно положение, отколкото би бил, ако еврото не беше въведено“, пише още в проектодокумента.


Превалутираните суми ще се закръгляват до два знака след десетичната запетая. Така, ако третият знак след десетичната запетая е по-малък от 5, то вторият остава непроменен. Ако обаче, третият знак след десетичната запетая е по-голям от пет,  то вторият знак се увеличава с 1.


Контролът за правилното преобразуване на цените ще се осъществява от Комисията за защита на потребителите. Предвижда се лоялните търговци да бъдат обозначавани със стикер „Честен търговец“


В периода на двойно обращение търговците ще са длъжни да връщат ресто единствено в евро. Те обаче ще могат да откажат да приемат повече от 50 броя монети в лева.


След датата на въвеждане на еврото, това ще е валутата, в която ще теглим от банкоматите. Безплатно и в неограничено количество левове ще се обменят от Българската народна банка.


През първата половин година от влизането на България в еврозоната обменът ще е  безплатен и за кредитните институции и „Български пощи“. Въвеждането на такса за услугата ще бъде възможно от седмия месец след въвеждането на единната европейска валута у нас.


 Снимка: БГНЕС


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 010 Anonimen 23.10.2022 10:51

    Планът Ран-Ът за унищожаване на българската икономика беше ли предложен на референдум? Подписаха го някакви селтаци - ретарди, които дори не знаеха английски. Ричард Ран сега се е заел да скара рашките и китайците заради Сибир. Притрябвал им е Сибир на китайците, цяла Африка вече е тяхна.

  • 009 Anonimen 23.10.2022 10:26

    "За тях народът бил прост и некомпетентен за тези въпроси, ама нали точно този народ уж ги е поставил да управляват..." Именно защото този народ е поставил ТЯХ да управляват е красноречиво доказателство, че народът ни е МНОГО ПРОСТ. Не случайно всички ни наричат идиотите на Европа.

  • 008 народен съд 23.10.2022 09:52

    Управляващата и властова мафия до сега за никакво важно и сериозно решение, касаещо бъдещето на суверена и държавата не се е допитала до мнението на хората чрез референдум, нито за НАТО, нито за ЕС, нито за затворените блокове на АЕЦ, нито за разполагане на 5 безплатни американски бази, нито за срамната и унизителна декларация за Македония, сега и за еврото, което ще ни заличи тотално. За тях народът бил прост и некомпетентен за тези въпроси, ама нали точно този народ уж ги е поставил да управляват и той им плаща заплатите, които пък те сами си направиха цинично високи и откровено незаслужени и за капак 4 пъти годишно си увеличават, но за народа само студена вода. С тези решения против интересите на народа и държавата властовата мафия доведе до дъното народа, до драстичното му намаляване, до разпарчетосване и продаване на държавата, а сега я готвят да я превърнат в плацдарм на военни действие поради географското положение. В една истинска демокрация тези хора отдавна щяха да са в затвора с пълна конфискация на откраднатите от тях милиони и милиарди, а не да продължават пъкленото си дело.

  • 007 Anonimen 23.10.2022 08:23

    тъпанария,пенсиите стават НАПОЛОВИНА,а цените от лева остават в евро,т.е. двойни,не ни лъжете всеки ден...........Това е убийство за народа

  • 006 Фуорист по фиатни инструменти 23.10.2022 04:07

    Заплатите и пенсиите в левове след преминаване към € -то просто се запазват същите , но вече на 1/2 от сегашните стойности, който ще бъдат вече в €.Примерно една минимална пенсия от сегашни 400 лева, се трансформира автоматически на много по-изгодните 200 €. А за да няма объркване всред населението и главно за негово улеснение, всички цените на абсолютно всичко по магазините се запазват със същите си стойности, както са сега. Само дето от лева елегантно ще преминават на €, без да се променят стойностите на стоките. Примерно ако до сега един килограм сирене е бил примерно с цена 20,50 лева, просто се запазва същата цена, която ще бъде само 25 ЕВРО! Или пакет цигари, струващ до сега да кажем 5,95 лева, за улеснение на пушачите се запазва с цена "само" някакви си 8,95 € !Или ако платиш с банкнота от 15 € за един пакет цигари , продавачката ти връща за твое улеснение, 6 € и вместо 5 евро цента ти връчва и две бонбонки лукчета! Нека да не забравяме, че всичкото това ще се прави САМО ЗАРАДИ НАС и САМО ЗАРАДИ НАС и САМО ЗАРАДИ НАС!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева