Сигналът за това, че го шпионират, е подаден от Грозев в началото на 2023 година

Свързани новини

16.08.2023 09:22

По сигнал на Христо Грозев е арестът на тримата българи, обвинени в шпионаж за Русия

Видян 865 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По сигнал, подаден от Христо Грозев, са били арестувани тримата българи в Лондон, съобщи бТВ. Те са разследвани от британските власти за шпионаж в полза на Русия, съобщи Би Би Си.  

От официално съобщение на българската прокуратура стана ясно, че и държавното обвинение, заедно с ДАНС, работи по случая още от март тази година, но подробности не могат да бъдат изнесени заради класифицираната информация.

Сигналът за това, че го шпионират, е подаден от Грозев в началото на 2023 година. Подадената информация обхваща поне 14 години, защото и тримата се подвизават на Острова още от 2009 г. насам.

Смята се, че те са поръчвали на хора в България да наблюдават дейността на разследващия журналист, както и кога напуска страната - кога каца и кога излита.

През пролетта на тази година Русия обяви Христо Грозев от "Белингкат" за федерално издирване и за чуждестранен агент.

Преди дни "Файненшъл таймс" публикува статия за него, в която написа, че Грозев винаги гледа през рамо, а котка му помага да усети евентуален агент. Българинът бе част от екипа, получил тази година награда "Оскар" за документалния филм "Навални" - за опита за убийство на руския опозиционер.

Според събраните данни, публикувани в Би Би Си, и тримата задържани наши сънародници работят за руските секретни части.

45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова са били арестувани още на 8 февруари и оттогава са в затвора. Те са били наблюдавани няколко месеца преди задържането. Тримата живеели от години в Обединеното кралство, като има данни, че са сменили няколко работни места, както и адреси на местоживеене. Имали и фалшиви документи за самоличност.

За Орлин Русев има информация, че е правел бизнес сделки в Русия. Той се премества във Великобритания през 2009 г. и три години работи в сферата на финансовите услуги.

Според предоставените от него данни в LinkedIn на по-късен етап е притежавал бизнес, занимаващ се с разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали.

Русев също заявява, че някога е бил съветник в Българското министерство на енергетиката.

Другите двама подсъдими - Бисер и Катрин, били двойка, твърдят техни съседи в Хароу, цитирани от Би Би Си. Джамбазов е бил шофьор в болници, а Иванова описва себе си в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес. Двамата създали и специална българска социална за подпомагане на българи, пребиваващи във Великобритания, с безплатни курсове по английски език. Последната публикация е от 2020 година, информира БНТ.

Те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори на граждани, живеещи в чужбина. Посланикът ни Марин Райков обаче уточни, че са били излъчени от българската общност, а не от властите.

Тримата българи трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари, като все още няма доказателства, които да ги оневиняват.

Единият от задържаните е работил известно време като съветник в българското Министерство на енергетиката, а от БЕХ са потвърдили пред медията, че става въпрос за експертна длъжност, заемана от него в период от няколко месеца между 2008-2009 година. От прокуратурата имат данни за извършвана експертна дейност от страна на Орлин Русев в Министерството на енергетиката до 2009 г., когато той е заминал за Лондон.

По-рано днес стана ясно, че българското посолство не е било уведомено за задържането на българите. От Външно министерство уточниха, че местните правоохранителни органи уведомяват дипломатическото ни представителство за задържане на български гражданин само при изрично желание на задържаното лице.

В този смисъл, при изразено нежелание от съответния български гражданин, нашите дипломатически представителства не получават информация за задържането му, обясняват от външното ни министерство.

Софийска градска прокуратура обаче е работила по случая още от пролетта на тази година. СГП ръководи разследване за престъпление по Глава първа от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение тази вечер.

Досъдебното производство е образувано още през март 2023 година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв