Свързани новини

22.07.2021 21:07

Почина Владимир Живков: вижте последното му интервю пред нас

Видян 10466 пъти | Коментари 3
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Почина Владимир Живков, 69, синът на дългогодишния лидер на БКП, премиер и държавен глава на България Тодор Живков. Той е предал Богу дух точно 40 г. след прочутата си сестра Людмила Живкова. След смъртта й той оглавява основаното от нея международно движение Знаме на мира, което организира три асамблеи след кончината на основателката и първата уникална световна детска сбирка. В последната година от властта на баща си е издигнат до член на Политбюро на ЦК на БКП, а веднага след падането на Тодор Живков от власт е уволнен от всички постове и се прехранва с основания от него малък магазин в гараж на апартамент на фамилията, както сам е разказвал пред нас. Ето едно от двете му за 32 г. след 10 ноември 1989 г. и последното интервю на Владимир Живков, което той ни даде:

 

Как живеете, господин Живков?

 


 


Животът ми е като на всеки нормален български гражданин. Имам много познати, имам и приятели. Разбира се, не са колкото бяха преди Десети ноември. Останаха най-верните. С повечето от тях сме заедно от детинство. В семейството цари разбирателство. Имам малък бизнес.


 


 


Говорите много за Десети ноември. Добра или лоша е тази дата за Вас? По ирония на съдбата, тя е рождена за сина ви – Тодор Живков Младши...


 


Да, така е. Десети ноември е рожденият ден на сина ми. А политическата дата не би трябвало да бъде Десети, а Девети ноември. Защото именно тогава баща ми подаде оставка на заседание на Политбюро. Казвам Ви го като свидетел и на двете събития. Аз до последния момент не знаех за това негово намерение. И научих на Девети. На Десети ноември драми не е имало, както се пишеше и се говореше през годините на прехода. Нещата бяха предрешени в Москва. Схемата на Горбачов беше една и съща във всички социалистически страни.


 


 


В последните години отношението към Вашето семейство много се промени. Защо според Вас хората погледнаха на него с други очи?


 


 


Съгласен съм, че нещата се развиват в положителен аспект. След Десети настройваха хората да ругаят, да оплюват. С течение на времето нещата се изясниха. Видя се, че баща ми като ръководител на партията и държавата, независимо от някои грешки, ще остане в историята като голям държавник. Има и паметник, направен от Секул Крумов.


 


 


Как приехте влизането на Жени Живкова в политиката? Вие бихте ли я последвали?


 


 


Смятам, че беше положително. Тя дълго обмисляше предложението към нея и е добре, че прие. Намирам го за правилно решение. Аз самият нямам нито нужда, нито желание да влизам в политиката. Никога не съм обичал да бъда в центъра на вниманието. Характерът ми е такъв.


 


 


Иван Славков беше казал, че в България има две династии – Кобургската и Правешката. Как преценявате като част от едното семейство ролята на династиите в новата ни история, защото тези две са водили страната цял век?


 


 


Не съм съгласен точно с това изказване на Иван Славков, че моето семейство е династия. Явно го е казал на майтап. А иначе наблюдавах с интерес как Царят успя за кратко време да привлече многобройни съмишленици и симпатизанти и да спечели изборите през 2001 г...


Борис Ангелов


 

 



Етикети
, , , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

Разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ достига 10%

Разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ достига 10%: Галъп

Ако изборите за Народното събрание бяха ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Днес е добре да се фокусирате върху вашите нужди и желания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес е добре да се фокусирате върху вашите нужди и