Академ. Николай Денков препотвърди позицията на правителството, че решението за освобожданаване на вноса е добро за икономиката и не засяга сектора на зърнопроизводство, както производителите твърдят.

Свързани новини

15.09.2023 17:23

Премиерът кани зърнарите на среща утре

Видян 864 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обявеният от зърнопроизводителите протест на 18-ти септември срещу разрешения внос от Украйна започва да придобива все по- политичекски характер, но правителството няма да се подаде на този шантаж. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти в село Караджово, където откри новата учебна година в  средищното училище „Васил Левски“, предаде БНР.

Академ. Николай Денков препотвърди позицията на правителството, че решението за освобожданаване на вноса е добро за икономиката и не засяга сектора на зърнопроизводство, както производителите твърдят.

Той обяви още, че е поканил зърнопроизводителите на разговор утре и от тях зависи дали ще продължат диалога.

Цените на храните – не само на хляба и олиото, но и на месото заради използването на фураж, зависят от вноса. А тях ги плащат всички хора. Ако има засегнат отделен сектор, ще му помогнем, поясни министър-председателят.

Официалната статистика ясно показва финансовото състояние на зърнопроизводителите: през 2022-а – годината на войната, те са отчели печалба между 20% и 25% спрямо 2021 г. „Те казват, че секторът умира, но такива норми на печалба в света всъщност са само повод за завист“, каза акад. Денков. През  последните години държавата дава на земеделието 1,5 - 2 милиарда лева от парите на данъкоплатците и то отчита печалби с тази подкрепа.

Премиерът смята за погрешен и вреден за хората подхода държавата да подпомага целия аграрен сектор: „Тази година също има фирми, които продължават да печелят. Но има и други, които са в затруднение и техните проблеми трябва да бъдат конкретно адресирани.“
Той коментира и спрения механизъм за наблюдение на България и Румъния като успех за работата на това Народно събрание и законодателната му програма.

Снимка: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв