Свързани новини

16.12.2019 09:36

Проф. Генчо Начев: Повече от 120-130 болници не са необходими

Видян 1623 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не може да има повишение на заплатите, ако няма промяна във финансирането на дейностите в здравеопазването. Това каза изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Екатерина" в сутрешния блок на БНТ.


"Като гражданин на тази страна от позицията на демокрацията всеки има право да протестира. Разбира се, имат право с оглед възнаграждение, условия на труд, с оглед това, че така или иначе не могат кой знае какво кариерно развитие да имат. Но техният протест не може да се каже, че е някакво изолирано явление. Това, че не протестират лекарите не значи, че ситуацията с тях е много по-добра. Аз съм сигурен, че премиерът ще ги приеме. Въпросът е след това какво ще стане", обясни проф. Начев.


"Нещата са свързани. Не може да има повишение на заплатите, ако няма промяна във финансирането на дейностите в здравеопазването и специално в болничната дейност, защото сестрите в по-голямата си част, които протестират, идват от болници. Но аз мисля, че те основно протестират за две неща. Първо, възнаграждения и второ – условия на труд", подчерта той.


"Няма големи и малки болници. Има големи и малки населени места, но разликата е в дейността, които извършват съответно болниците в по-големи градове или по-добре работят и тези, които имат по-малък обем от дейност. Това всичко рефлектира в обема пари, който остават за разпределение на работни заплати. Естествено, когато дейността е повече, приходите са повече, остават повече пари за разпределение на заплати. Там, където приходите са по-малко съответно по-малко за разпределение на възнаграждения и от тук идват разликите", уточни той.


"Всички знаем, че са много болниците и всички си зариваме главата в пясъка, това трябва да спре. В края на краищата трябва да се разбере колко болници са необходими. Да погледнем страни със сходно население като нашето, къде къде по-развити, по-богати от нас и ще видим, че повече от 120 -130 болници не са необходими, те са над 300 в момента. Ето това преструктуриране да го наречем ще доведе до отделяне на повече средства и за възнаграждение и същевременно ще натовари структурите с реална дейност, защото сега много от тези болници дейността им е донякъде изкуствена", подчерта изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Екатерина".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 16.12.2019 21:05

    Не са. И всичките в София-та.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще имате чувството, че ви отказват полагащото ви се

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще имате чувството, че ви отказват полагащото ви