Свързани новини

26.11.2021 09:25

Проф. Минеков се срещна с френската министърка на културата Розлин Башло

Видян 1963 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на културата проф. Велислав Минеков, който е на двудневно посещение в Париж, се срещна с френската министърка на културата Розлин Башло. Двамата разговаряха относно възможности за сътрудничество между страните ни в областта на културното наследство. В срещата участваха началникът на кабинета на министър Минеков доц. д-р Борис Данаилов, извънредният ни и пълномощен посланик във Френската република Николай Милков и Асен Кръстев, съветник в посолството ни.

В началото на разговора и двете страни изразиха задоволството си от избирането на България за член на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО. В духа на тези разговори беше обсъден въпросът за съвместната работа по проекта за създаването на Световен културен център на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ в близост до гр. Созопол. Министър Минеков сподели с министър Башло за проведените от него разговори с Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция у нас и с вицепрезидента ни Илияна Йотова, по време на които е била обсъждана възможността за създаване на Световен културен център на созополския остров „Св. св. Кирик и Юлита”. Министър Минеков уточни, че Министерството на културата търси подходящо финансиране от европейските фондове за реставрацията и консервацията на всички сгради и обекти на острова, като преди това се очаква и план за консервация и реставрация, за да може да бъде изготвен и план за управление на обекта. Припомняме, че през м. август т.г. министърът на културата проф. Велислав Минеков и зам.-министър доц. Пламен Славов разговаряха в тази връзка заедно с областния управител на Бургаска област проф. Мария Нейкова, кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев и археолози.

На днешната среща министрите Минеков и Башло се съгласиха да изготвят заедно и окончателен вариант на Меморандум за съвместна работа по проекта.

С реализацията на проекта за създаване на Световен културен център на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ се цели да бъде предложена необходимата инфраструктура за популяризиране на културното наследство и изкуства, както и за разширяване на техния международен обмен. Центърът ще бъде едновременно място за срещи на творци и ще предлага условия за тяхното развитие, както и  ще допринесе за развитие на националния и международния туризъм.

 Министър Минеков и министър Башло обсъдиха и българо-френския проект „Обучение на български архитекти в областта на опазване на културното наследство“ - единственото подобно обучение на Балканите с участието на френското Училище „Шайо”, в партньорство с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София. Министър Минеков подчерта колко е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се чувствате малко изолирани или неразбрани от другите

Днес може да се чувствате малко изолирани или