Прокуратурата, МВР и НАП са разкрили мащабна схема за данъчни измами в размер на милиони левове

Свързани новини

20.11.2023 16:45

Прокуратурата и НАП са разкрили измами за милиони с луксозни коли

Видян 5283 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата, МВР и НАП са разкрили мащабна схема за данъчни измами в размер на милиони левове с луксозни автомобили, съобщиха едновременно трите институции на брифинг пред журналисти. В края на миналата седмица в столицата прокурори, полицаи и данъчни инспектори са претърсили офисите на голям търговец на автомобили. Действията по разследването са проведени в шест града – София, Варна, Пловдив, Бургас, Костинброд и Троян. „14 от претърсените адреси са на счетоводни кантори. Иззета е голям по обем документация, компютърни конфигурации, както и голям брой електронни подписи. Текат разпити по делото”, уточни заместник главният прокурор Мария Павлова.


Шефът на ГДБОП Явор Серафимов обясни, че става въпрос за избягване на ДДС при внос на луксозни автомобили. "Анализът показва, че има проблем при вноса на автомобили и избягването на данъчни кредити. Това може би е най-мащабната схема, която успяхме да неутрализираме”, посочи Серафимов.


За година в България по схемата са вкарани стотици скъпи автомобили, които са достигнали до крайния потребител. Само в рамките на последната година е установено, че щетата, която групата е нанесла на държавния бюджет, надхвърля 6 млн. лв.


"По първоначални данни се касае за нерегламентиран оборот от 30 млн. лв., който е следвало да се начисли и заплати ДДС, което не е сторено. В резултат от веригата от "кухи фирми" и реални такива, които доставят внесените в ЕС автомобили на лизингови компании и приспадат данъчен кредит, без да имат такова правно основание, с тази привидна схема се създава основание НАП да претендира и търси дължимото ДДС от дружествата, които нито са имали активи, нито някога са развивали търговска дейност, нито се представляват документално от лица, които имат каквото и да било отношение", заяви Чавдар Пастованов, прокурор в Софийската градска прокуратура.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева