„Не се образува наказателно производство, а образуваното се прекратява, когато деянието не е извършено или не съставлява престъпление.

Свързани новини

20.03.2023 16:30

Прокуратурата оневини Стойчо Кацаров за покупката на антигенни тестове за училищата

Видян 1693 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата е прекратила образуваното досъдебно производство за евентуални нарушения около купуването на бързи антигенни тестове за COVID-19 за ученици, когато здравен министър беше Стойчо Кацаров. Той оглавяваше здравното министерство през 2021 г. в двете служебни правителства с премиер Стефан Янев.


Разследването започна в началото на миналата година по сигнал срещу бившия министър и след проверка на антикорупционната комисия. Казусът с бързите тестове за коронавирус за учениците възникна в края на мандата на първото служебно правителство от 2021 г., когато освободеният зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров обвини служебния министър Стойчо Кацаров, че тестовете са купени на завишени цени – в аптеките стрували по 5-6 лева, а поръчката на едро била за 8,20 лева на тест. Тогава Петров каза, че Кацаров еднолично е движил покупката на тестовете заедно с шефката на кабинета си Лидия Чорбанова, а процедурите били „нескопосани“. Кацаров му отвърна, че били купени три пъти повече тестове за същите пари.


Бившият министър подчерта тогава, че за 10-12 млн. лв. е планирана покупката на 1,5 милиона теста за учениците, а в крайна сметка са осигурени 4,7 милиона теста.


„Установено е, че процедурите за закупуване на бързи ковид тестове за ученици, проведени по реда на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено от НС на 13.03.2020 година, са проведени законосъобразно без установени нарушения от възложителя – Министерството на здравеопазването. Промяната в неустойката от 0.5% на 5% за всеки ден забава, извършена по нареждане на министър Кацаров, е направена законосъобразно.


Министърът на здравеопазването е в правото си да договори условия, които в най-голяма степен защитават интересите на възложителя. Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в срок доставки е имало дисциплиниращ ефект спрямо изпълнителите, а също така е реализиран положителен финансов резултат“, се казва в постановлението на прокуратурата за прекратяване на разследването.


Разследващите са изчислили също, че в бюджета на министерството са постъпили приходи от платени неустойки, с които са намалени общите разходи за бързите тестове за изследване на учениците.


Според Кацаров оклеветяването му не е погрешка, а е "добре пресметната акция за дискредитирането ми, инициирана от засегнати от действията ми политици, за това, че като министър разкрих мащабна корупция в здравното министерство и в няколко големи държавни болници, както и показах наяве цялата несъстоятелност на водената от през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последици на която беше извънредната смъртност от COVID-19".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Днес е ден за систематична работа и организация на предстоящите задачи

Днес е ден за систематична работа и организация на