„Докладът по законопроекта е предварителна осъдителна присъда, произнесена преди да е влязъл обвиняемият. Той ви отряза главите – и на съдебната реформа, и на авторите на текста. Нито една колегия, нито една гилдия не казва добра дума за това, което сте сътворили“, каза Корнелия Нинова.

Свързани новини

06.10.2023 16:20

Промените в Конституцията са юридическа неграмотност, политическа нищета, те разграждат държавността: Нинова

Видян 864 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отрязаха ви главите – и на съдебната реформа, и на авторите. Произнесоха осъдителна присъда преди да е влязъл обвиняемия – нито една професионална гилдия не каза добра дума за сътвореното от вас, посочи лидерът на БСП

„Това, което става днес е абсолютен прецедент, откакто съществува Народно събрание в България. Конституцията е променяна 5 пъти – 4 пъти в съдебната ѝ част. Но днес е прецедент, защото се чуха близо 50 отрицателни становища по този законопроект от всички професионални гилдии  - прокурори, следователи, учени, адвокати, юристи, конституционалисти, бивши и настоящи. Близо 50 отрицателни и нито едно положително становище. Няма такъв законопроект, обсъждан в българско Народно събрание, откакто то съществува“.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в изказването си от парламентарната трибуна днес по време на дебатите за промени в Конституцията, предложени от управляващите.

„Докладът по законопроекта е предварителна осъдителна присъда, произнесена преди да е влязъл обвиняемият. Той ви отряза главите – и на съдебната реформа, и на авторите на текста. Нито една колегия, нито една гилдия не казва добра дума за това, което сте сътворили“, каза Корнелия Нинова.

Тя подчерта изненадата си, че председателят на ресорната комисия Радомир Чолаков се е позовал в доклада си на концепцията „резон дета“. „Зад това френско словосъчетание стои една много древна правна концепция, означаваща защита и отстояване на националния интерес. Да се позовавате в този текст на защита на националния интерес е подигравка с интелигентността на българските граждани и с тежестта на българското Народно събрание“, посочи Корнелия Нинова и заяви категорично: „Не защита, а посегателство върху националния интерес представлява допускането от вас народни представители, министри, президент да са хора с двойно гражданство. Това не е защита на националния интерес, а отказ от национален суверенитет.“

Тя добави в аргументите си и цитат от професионално становище: „Ако погледнем в най-близък план, регионален план, ще се окаже, че членове на изброените централни органи на държавната власт, за които длъжности до този момент се изисква притежаването единствено на българско гражданство, след приемането на това ваше предложение, ще могат да бъдат едновременно български граждани и такива на Р. Сърбия, на Р. Северна Македония, Р. Гърция, Турция, Грузия,  Руската федерация и на Румъния. Това представлява пряка заплаха за българската държавност, с този нормативен експеримент, който ще взриви и разруши директно и окончателно българския национален суверенитет“.

Лидерът на БСП подчерта: „Никога няма да подкрепим висши държавни и политически постове да се заемат от хора с двойно гражданство. Защото това означава, че българските ръководители и държавници ще служат на двойни интереси. Това означава, че хора, които са се клели в конституциите на две държави ще трябва да съчетават интересите на две държави – както на такива от ЕС, така и извън него“. По думите ѝ това нито е европейско, нито е национално отговорно.

„Никой не споменава, вероятно от срам или защото ще го оттеглите, че по резон дета, т.е. в защита на националния интерес, сменяте националния празник“, посочи още Нинова. По думите ѝ, текстът стои в Конституцията, която управляващите предлагат. „Защо мълчите? Един от вносителите поне да излезе и да каже, че между първо и второ четене ще го оттегли. Такива подсказки се чуха от Борисов – къде е, да дойде и да каже - националният празник няма да се пипа. Излезте и го кажете, че ще го оттеглите. Защото това също е посегателство върху национален суверенитет“, посочи лидерът на БСП.

На второ място лидерът на БСП засегна предложението за промени, свързани със служебния кабинет: „Тръгнахте с голямата кошница да ограничите правомощията на служебното правителство, водени от обективни причини - служебните правителства на президента Радев минаха всякакви граници и това, че този въпрос не е уреден в Конституцията, е празнота. Но тръгнахте с голямата кошница и приключвате с празни ръце. Предлагате само служебният министър-председател да бъде избиран между БНБ, Конституционен съд и председател на НС. Но работата на един служебен кабинет не зависи от това кой е министър-председателят – тя зависи от неговите правомощия. А вие там не правите нищо. Значи, дори и такъв министър-председател, избран измежду тримата големи, има правомощията да подписва дългосрочни договори за 30 години напред, като например да купи нови F-16, както направи Радев, има правомощия да уволни 7 хиляди административни държавни служители и още“, заяви Корнелия Нинова.

Тя бе категорична, че това не е решение. „Истинското решение е в Конституцията да бъде записано, че правомощията на служебния кабинет се определят със специален закон за служебния кабинет. И тогава да седнем и да обсъдим – докъде може служебният кабинет и откъде нататък да бъде ограничен. Сега какво правите – определяте кой да е министър-председател измежду трима и какво от това? Това не е реформа в основите  на държавността. Това е имитация“, категорична бе тя.

В изказването си по същество за съдебната реформа тя подчерта: „Две трети от професионалистите и от хората, които ще засегне тази реформа ви казват, че тя не е работа на това Народно събрание. Че се изисква Велико Народно събрание. С какви претенции на велики юристи тръгвате, че правите промени в Конституцията, че целите правова държава и справедлив процес, а тръгвате с нарушаване на Конституцията? Кого лъжете? Конституционна реформа на думи, а по същество – абсолютна юридическа безотговорност, която ще вкара и съдебната система, и структурата на държавните институции в допълнителен хаос.“

„Досега правихте съдебна реформа – какъв ѝ е резултатът? Кюлчетата и „Барселонагейт” на Бойко Борисов са закрити, а вчера и делото на Кирил Петков за двойното гражданство е прекратено. Вие си постигнахте целта – пералнята работи няколко месеца. Изобщо това с двойното гражданство го махнете от конституционните промени, защото, ако целта е да се изпере Кирил Петков, той вече е препран“, добави Нинова.

Лидерът на БСП отново се обърна към управляващите с думите: „Първо, тръгвате с фалстарт, защото предлагате неща, които са работа на Велико Народно събрание и ще бъдат обявени за противоконституционни. Второ, представящите предложението обърнаха изключително внимание на мониторинга, на списъка „Магнитски”, на външните фактори и не толкова на вътрешния ни проблем. Пак ли ще обслужвате външните фактори и ще действате под външен натиск? Кое от тези предложения - едно ми кажете, прави процесът по-бърз, по-справедлив, гарантира, че богатите, близките до властта и обръчите от фирми ще получат справедливост? Кое решава темата справедливост в българското правосъдие и стига до всеки български гражданин? Кое? Нито едно. Тези предложения представляват поредния опит да се овладее съдебната система, а не да се решават нейните проблеми“.

Тя цитира Христо Иванов, според който с промените се търси консенсус и че ще се чуят всички разумни предложения. „Искам да ви питам - какъв консенсус ще намерите с прокуратурата, която казва следното за предложението за децентрализацията ѝ и разхвърлянето ѝ на 28 прокуратури: „Демонтирането и разграждането, което предлагате, ще е в тежък ущърб не само на съдебната система, но и на обществото като цяло. Прокурорите сме с нескрито недоумение и виждаме, че всички промени, които се правят, само засилват формализма в наказателния процес.”

На второ място, лидерът на БСП цитира и казаното от Христо Иванов за намаляване на формализма. „Ама вие го увеличавате, по думите на тези, които разбират от тази работа и за които уж го правите. Следващо от прокурорите: „Неминуемо ще се появят случаи на местен феодализъм.” Това, нали, знаете какво означава – 28 гнезда на корупция и увеличаване на източниците на корупция, вместо намаляването им“, обърна се към управляващите Нинова и продължи с въпросите: „Как ще постигнете консенсус, примерно, с учени конституционалисти, цитирам: „Предложените промени в Конституцията не са от компетенциите на това Народно събрание, а са на Велико Народно събрание.” Ами вие ще ги приемете и след това ще каните тези хора да дискутират нещо, което не е от обема на работа на това Народно събрание“.

Лидерът на социалистите продължи с оценките на професионалните гилдии: „Много ми хареса едно изказване на г-н Славов: „Влакът не отминава, а идва срещу нас с тази реформа.” Още една професионална оценка за това, което правите в  съдебната система. Камарата на следователите: „Не сме съгласни да има два отделни съвета на съдии и на прокурори.” Съюзът на съдиите – срещу промените в Инспектората. Инспекторатът – срещу промените в самия Инспекторат и т.н. 41 страници доклад – осъдителна присъда на тази конституционна реформа“.

В заключение Корнелия Нинова се обърна към управляващите: „Конституция е латинска дума и означава учредявам, основавам. Конституциите по света са учредителните актове на държавата и са основанието за обществен договор – между управляващи и управлявани. С това, което предлагате, вие не учредявате, вие разграждате. Това, което предлагате няма елемент на обществен договор, защото нито една гилдия, нито една професионална или гражданска структура не го подкрепя. Тогава защо се гаврите с думата конституция с тази юридическа неграмотност и политическа нищета, която води до разграждане на държавността?“

„Нито един глас от „БСП за България” за това, което предлагате“, заяви в заключение Корнелия Нинова.

 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион