От обнародването на измененията обаче започва да тече 14-дневният срок, в който магистратите трябва да подават заявление за преназначаване до съответната колегия. След изтичането на този срок, Съдийската и Прокурорската колегия имат 30 дни, за да разкрият съответните длъжности в съдилища, прокуратури и следствени отдели, на които да бъдат преместени спецмагистратите

Свързани новини

26.04.2022 16:48

Промените в ЗСВ са в Държавен вестник – от 28 юли спецсъдът престава да съществува

Видян 1432 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


От 28 юли 2022 г. специализираните съдилища и прокуратури престават да съществуват – това следва от обнародваните вчера в Държавен вестник промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ).


 


Според преходните и заключителните разпоредби на закона спецструктурите се закриват три месеца след обнародването на измененията, т.е. от 28 юли (чл. 41 от Закона за нормативните актове предвижда, че „когато нормативният акт влиза в сила в определен срок след деня на неговото обнародване, денят на обнародването не се брои в този срок“, а „срокът изтича в 24.00 часа на последния ден“).


 


От обнародването на измененията обаче започва да тече 14-дневният срок, в който магистратите трябва да подават заявление за преназначаване до съответната колегия. След изтичането на този срок, Съдийската и Прокурорската колегия имат 30 дни, за да разкрият съответните длъжности в съдилища, прокуратури и следствени отдели, на които да бъдат преместени спецмагистратите.


 


Това означава, че фактическото преназначаване може да започне от 9 юни.
В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от магистратите от апелативния спецсъд. Аналогични са и разпоредбите за прокурорите – до една трета от обвинителите могат да бъдат преместени в една окръжна прокуратура, както и до една трета – в една апелативна прокуратура.


 


Както е известно, висящите дела ще поемат от Софийския градски съд и от Софийския апелативен съд.
От вчера са в сила разпоредбите, с които се премахват кариерните и финансовите бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и инспекторите от Инспектората към ВСС.


 


Също от 26 април 2022 г. отпадат и т.нар. хоризонтални бонуси за административните ръководители, които до момента можеха да избират на коя равна по степен длъжност искат да работят, след края на мандата им. Тази опция вече не съществува и за зам.-шефове на съдилища и прокуратури, както и за магистратите, които се връщат в съдебната система, след като са били министри, конституционни съдии и т.н.


 


Иван Гешев вече обяви, че ще атакува промените в ЗСВ пред Конституционния съд. Ако искането му бъде допуснато за разглеждане, Висшият съдебен съвет ще трябва да спре всички процедури по преназначаването на магистрати.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева