Пробивните снимки са на огромния кратер Зееман, чиито страни се издигат на почти 8 км над лунната повърхност. Тъй като се намира на частта от Луната, която е обърната с лице към Земята, кратерът не се наблюдава от астрономите.

Свързани новини

18.08.2023 18:00

Публикуваха първата снимка от историческата лунна сонда на Русия (СНИМКА)

Видян 775 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автоматичната междупланетна станция "Луна-25" е изпратила първите си снимки на полярен кратер на обратната страна на Луната, съобщи Роскосмос в четвъртък. Първата руска лунна сонда от 47 години насам трябва да се спусне на Луната следващата седмица.

Пробивните снимки са на огромния кратер Зееман, чиито страни се издигат на почти 8 км над лунната повърхност. Тъй като се намира на частта от Луната, която е обърната с лице към Земята, кратерът не се наблюдава от астрономите.


"Снимката, направена в в 08:23 ч. московско време, показва южния полярен кратер Зееман на обратната страна на Луната. Координатите на центъра на кратера съответстват на 75 градуса южна ширина и 135 градуса западна дължина", се потвърждава в изявление на Роскосмос. "Получените изображения значително допълват наличната към момента информация за този кратер. "

Изображенията са създадени с помощта на телевизионния камерен комплекс STS-L, създаден от Института за космически изследвания на Руската академия на науките. Луна-25 е извършила и измервания на потока гама-лъчи и неутрони от повърхността на Луната, както и на параметрите на окололунната космическа плазма и на газово-праховата екзосфера в окололунна орбита, отбеляза Роскосмос.


"Луна-25" е първата лунна сонда, предприета от съвременна Русия, изцяло от местни компоненти. Разработен е от Научно-производственото обединение "С. А. Лавочкин". Изстрелян на 11 август, той има за цел да се превърне в първия космически апарат, осъществил меко кацане в южната полярна област на спътника на Земята, което е планирано да се случи на 21 август или около тази дата.

Основната цел на мисията е да се изследва лунната почва за наличие на лед, но Роскосмос заяви, че иска да тества и технологията за меко кацане и да проведе дългосрочни изследвания на лунната екзосфера и горния слой реголит на южния полюс на Луната.


Изстрелването на "Луна-25" от космодрума Восточний в Амурска област е сигнал за завръщането на Русия към лунните изследвания след 47-годишно прекъсване. Първоначалната програма "Луна" започва в Съветския съюз и завършва 24 успешни мисии до Луната между септември 1958 г. и август 1976 г.


 


 














 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева