Свързани новини

06.01.2022 09:49

Русия изпраща мироопазващи сили в Казахстан

Видян 1825 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Русия и съюзниците й от Организацията на договора за колективна сигурност ще изпратят сили за опазване на мира в Казахстан. Това обяви във "Фейсбук" арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от Ройтерс. По думите му, решението за разполагането на миротворци за ограничен период от време е в отговор на призива на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев и "с оглед на заплахата за националната сигурност и суверенитета на Република Казахстан, предизвикана включително от външна намеса".


По-рано Токаев помоли за помощ ОДКС - военен съюз на Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Той не каза колко военни ще бъдат изпратени и кога ще пристигнат те, уточнява БТА.


Няколко бронетранспортьора и десетки войници навлязоха тази сутрин на главния площад на най-големия казахстански град Алмати, където стотици хора протестират срещу правителството за трети пореден ден. Кореспонденти на Ройтерс съобщиха, че с приближаването на войниците към събралото се множество са се чули изстрели. Десетки участници в размириците бяха елиминирани, съобщи по-късно полицията в Алмати.


Ситуацията в казахстанската столица Нур Султан днес е спокойна, протести няма, продължава да няма връзка с интернет, предаде междувременно ТАСС. Градският транспорт в Нур Султан работи съобразно обичайния си график, улиците на града са оживени, но няма никакви масови прояви. Президентската резиденция в столицата бе отцепена вчера вечерта от специалните части на силите за сигурност. По целия град патрулират полицейски автомобили.


Казахстанската държавна телевизия съобщи, че националната банка на Казахстан е взела решение за преустановяване на работата на всички финансови институции. Почти в цял Казахстан е прекъсната връзката с интернет.


Междувременно САЩ осъдиха насилието и вандалските прояви в Казахстан. Държавният департамент призова протестиращите и властите в централноазиатската страна да бъдат сдържани и нарече Казахстан "ценен партньор". Той призова всички казахстанци да уважават институциите, да спазват човешките права и медийните свободи.


Протестиращи в Казахстан убиха през последните два дни осем служители на полицията и националната гвардия и щурмуваха и подпалиха правителствени сгради, разгневени от увеличението на цените на горивата.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец

Използвайте деня за изглаждане на разногласията в личните отношения

Използвайте деня за изглаждане на разногласията в