Свързани новини

21.01.2022 10:51

Русия отговаря на "космическата политика" на НАТО

Видян 1425 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Първата в историята официална, публична космическа политика на НАТО е подстрекателски документ, който легитимира използването на сила в космоса, което в крайна сметка може да доведе до съвсем нова надпревара във въоръжаването, заяви руското външно министерство, предаде RT.

По време на брифинг пред журналисти говорителката Мария Захарова разкритикува "всеобхватната космическа политика на НАТО", в която се изтъква новата позиция на алианса, че нападение срещу активи на страна членка в космоса се счита за нападение срещу блока.

"Документът е едностранен и подстрекателски по своята същност и е в съответствие с деструктивната политика на държавите членки на НАТО, водени от САЩ", заяви Захарова, като предположи, че политиката цели да узакони използването на сила в космоса, което в крайна сметка може да доведе до надпревара във въоръжаването.

$По този начин алиансът превръща пространството в бойно поле", казва тя.

Според документа на НАТО, обсъден на срещата на върха в Брюксел през 2021 г. , членовете на НАТО са се съгласили, че всички нападения в космоса трябва да се третират като конвенционално нападение и могат да доведат до задействане на член 5, който гласи, че нападение срещу една държава членка се счита за нападение срещу целия блок. В документа също така се посочва, че НАТО не планира да се превърне в самостоятелен участник в космическото пространство.

Русия отдавна настоява, че се противопоставя на милитаризацията на космоса. Миналата година ръководителят на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин разкритикува предложенията на Вашингтон за операции на Министерството на отбраната на САЩ в Космоса, като нарече милитаризацията на Луната и лунните изследвания "неприемливи".

Миналата година Москва предизвика полемика, когато Министерството на отбраната проведе ракетно изпитание, при което удари и унищожи стар, неработещ сателит. Държавният департамент на САЩ обвини Москва в "безотговорност" и "безразсъдство".


 


© Sputnik / Екатерина Чеснокова



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.