Временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска от правосъдния министър Атанас Славов да разпореди да бъде назначена охрана на двама прокурори от СГП, които в неделя са получили заплахи за живота си.

Свързани новини

13.02.2024 12:39

Сарафов иска охрана за двама прокурори, получили заплахи за живота

Видян 404 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска от правосъдния министър Атанас Славов да разпореди да бъде назначена охрана на двама прокурори от СГП, които в неделя са получили заплахи за живота си.

Лаконично Сарафов обясни, че единият прокурор е открил патрон в пощенската си кутия, а вторият, който е жена, е открил пред входа в дома си кръст от клони. Това и.ф. главният прокурор разчете като директна заплаха и предупреждение към обвинителите да внимават в своята работа и обвърза заплахата пряко или косвено с разследването, свързано с действията на организирана престъпна група за натиск на магистрати, ръководена до убийството му от Мартин Божанов-Нотариуса.

Сарафов направи искането по време на изслушването си от Съдийската колегия по казуса "Нотариуса". Засега известно е, че по казуса е имало две проверки, свързани с двама съдии - Цариградска и Лазаров, както и че са се проверявали данни по сигнал на ГДБОП. Не стана ясно и какво прави Прокуратурата във връзка с магистратски посещения в клуб "СС", свързан с Нотариуса - информация, която изтече след смъртта му.

От думите на Сарафов стана ясно, че през април 2023 е образувано досъдебно производство във връзка с убития Божанов и по тази линия е имало и данни за такъв магистратски клуб, но все още доказателства не са сърбани.

Сарафов декларира готовност, ако Прокуратурата получи такива доказателства, да започне усилено да работи по тази линия:

"Трябва да се освободим от магистрати, които петнят системата, но само при доказателства, за да не изглежда това като лов на вещици и гонитба на неудобни", каза временно изпълняващият функциите обвинител номер едно.

Той бил убеден, че в разследването на Софийската градска прокуратура се има предвид всичко: и данните за магистратски клуб, и твърденията, които са в разследването на Антикорупционния фонд, но обясни, че няма правомощия да се меси директно в работата на разследващите. Убеден е в техния интегритет, както и че това се потвърждава от заплахите, които те получавали.

Предстои, след Сарафов, пред съдебните кадровици да застане и разследващият журналист Николай Стайков - автор на разследването, което още през 2021 година осветли дейността на Нотариуса, както и съдия Владислава Цариградска, която година по-рано разказа пред същата тази съдийска колегия, че е била заплашвана от Мартин Божанов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец